Mainos

Gallupeja johtavan SDP:n Antti Rinne tulevista hallitusneuvotteluista: "Vaikea kuvitella istuvani samassa hallituksessa Halla-ahon kanssa"

12:28
Huomenta Suomen puheenjohtajatentissä Antti Rinne.

Oppositiosta vaaleihin lähtenyt SDP johtaa edelleen gallupeja, vaikka kannatus onkin sulanut huippulukemistaan. Puheenjohtaja Antti Rinne kertoo Huomenta Suomessa, että hallitustunnustelijana hän lähettäisi kaikille puolueille samat kysymykset. Hän ei kuitenkaan näe itseään samassa hallituksessa yhden puolueen kanssa.

Viimeisimmässä Ylen gallupissa SDP:n takana kakkosena on perussuomalaiset. Rinteen mukaan hänen olisi vaikea kuvitella istuvansa perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa samassa hallituksessa.

– Jussi Halla-ahon kanssa minun henkilökohtaiset arvoni eivät kohtaa kovin vahvasti. Meillä on aika erilainen ihmiskäsitys ja suhtautuminen ihmisyyteen, Rinne sanoo.

SDP lupaa jokaiselle jotakin

SDP:n oma vaaliohjelma lupaa jokaiselle jotakin: eläkeläisille vappusatasen, maksuttoman varhaiskasvatuksena, opintotuen noston ja indeksikorotuksia.

Lupausten hinnasta on kuitenkin ollut epäselvyyttä. Rinne on heittänyt ilmoille luvun 1–3 miljardia, mutta tällä viikolla hän tarkensi tämän vaalikauden hintalapun olevan noin 1,5 miljardia.

– Hintalappu riippuu ajanjaksosta, jolla arvioidaan, Rinne toteaa.

Hänen mukaansa puolentoista miljardin ylittävä summa tulee seuraaville vaalikausille maksettavaksi. Tämä sisältää esimerkiksi sosiaaliturvan uudistuksia.

Lisää veropohjaa SDP hakisi esimerkiksi ulkomaisten sijoittajien osinkotulon lähdeverosta ja yrittäjävähennyksen poistosta.

– Yrittäjävähennyksellä ei ole työllisyys- tai talousvaikutuksia. Se menee kaikkein rikkaimmille.

Työllisyysasteen nosto on toinen ensi vaalikauden suuri kysymys. Rinteen eväät siihen olisivat lyhyellä aikavälillä välityömarkkinoiden luominen avittamaan osatyökyvyttömien työllistymistä ja työllistämisseteli, jolla työtön työnhakija voisi käyttää työttömyysturvaa itsensä työllistämiseen.

Muuttotappiokuntien asukkaille avustusta?

Rinteen tuorein vaalilupaus tuli esiin tällä viikolla MTV:n vaalitentissä, kun puheenjohtaja lupailu muuttotappiokunnissa asuville asunnonomistajille hyvitystä heidän asuntojensa hinnan laskusta.

– Tarvitaan mekanismi, jolla ihmisten omaisuuden arvo tai elämäntyö ei valuhukkaan ja jolla he voivat muuttaa sinne, missä palveluita on, Rinne sanoo.

Tarkemmin Rinne ei kuitenkaan avaa, miten kompensaatio käytännössä toteutettaisiin.

Katso Huomenta Suomen puheenjohtajatentin toinen osa tästä:

13:24

"Olen aina ollut suurin piirtein samaa mieltä"

Rinnettä on vaalikeskusteluissa parjattu hänen vaihtuvista kannoistaan niin Nato-option kuin polttomoottoriautojen ja lihaveron suhteen.

Rinne kiistää itse kantojensa vaihdelleen matkan varrella.

– Olen aina ollut suurin piirtein samaa mieltä, täsmennettynä joitakin asioita, Rinne sanoo.

Rinteen puheet on tulkittu viime viikkoina niin, ettei SDP kannattaisi Natoon liittymisen mahdollisuuden kirjaamista hallitusohjelmaan. Rinne kiistää Huomenta Suomen puheenjohtajatentissä tulkinnan.

– On täysin selvää, että sosialidemokraatit kannattaa tilannetta, jossa meillä on aina, itsenäisenä valtiona, itsenäinen mahdollisuus päättää siitä, haetaanko sotilasliiton jäsenyyttä vai ei.

"Ilmastonmuutoksesta uskallettava puhua"

SDP:n vaaliohjelma on ilmastonmuutoksen torjumisen näkökulmasta kunnianhimoisimpien joukossa, minkä on arvioitu vieneen puolueelta äänestäjiä muihin leirihin. Rinne huomauttaa, että ilmastonmuutoksen torjuminen voi olla Suomelle myös menestystekijä.

Puolue tavoittelee nolla- ja vähäpäästöisten autojen määrän moninkertaistamista vuoteen 2030 mennessä ja haluaa laittaa ympäristöystävälliset elintarvikkeet alemman arvonlisäverokannan piiriin.

– Suomeksi se tarkoittaa, että kauppakassin hinta kevenee, jos ostaa ilmastoystävällisiä tuotteita, Rinne toteaa.

Hinnakkaat nolla- ja vähäpäästöiset autot Rinne toisi pienempituloisten saataville kannustamalla ensin niiden hankintaan työsuhdeautoiksi.

Rinteen mielestä ilmastonmuutoksesta ja sen torjumisen keinoista on uskallettava puhua.

– Nyt ollaan kolmen-neljän asteen lämpenemisuralla globaalisti, mikä tarkoittaa, että Suomessa ollaan pahimmillaan jonkun vuoden päästä kahdeksan asteen lämpötilan nousussa.

– Pitää uskaltaa sanoa, että jokaisen suomalaisen elämää tämä tulee jollakin tavalla koskettamaan. Meidän pitää huolehtia siitä, että se toteutaan niin, ettei ahtaimmassa asemassa olevien ihmisten tilanne ei heikkene.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja