Mainos

Perry Moskovassa: Start II:sta luopuminen tulisi kalliiksi

Venäjän puolustusministeri Igor Rodionov kehotti tänään maan parlamenttia ratifioimaan strategisten ydinaseiden vähentämistä koskevan Start 2 -sopimuksen. Rodionov neuvotteli aiemmin päivällä amerikkalaisen virkaveljensä William Perryn kanssa Moskovassa.

Rodionov sanoi myös, että hän kannattaa ydinaseriisunnan jatkamista ja sen kirjaamista seuraavaan sopimukseen Start 3:een. Yhdysvallat ja Venäjä joutuisivat uhraamaan ydinasevarastojen ylläpitämiseen ja vartiointiin miljardeja dollareita, jos Venäjä ei ratifioi ydinaseiden määrää rajoittavaa Start 2 -sopimusta, arvioi Yhdysvaltain puolustusministeri William Perry Moskovassa.

Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman odotetaan äänestävän sopimuksesta myöhemmin tänä vuonna. Duuman enemmistö suhtautuu varauksellisesti ydinaseriisuntaan. Perry puhuu duumassa Start-sopimuksen puolesta huomenna.

Perry myönsi, että ydinaseiden romuttaminen maksaa paljon, mutta vakuutti samalla, että entisen kaltaisen asearsenaalin ylläpitäminen tulisi moninkertaisesti kalliimmaksi. Perryn mukaan Yhdysvallat ei aio sallia, että duuma kävisi sopimuksen ratifioinnilla kauppaa sotilasliitto Naton laajenemista vastaan.

Uusia tapaamisia

Rodionov ja Perry keskustelivat useita tunteja myös kahdenvälisistä kysymyksistä ja sotilaallisen yhteistyön laajentamisesta maiden välillä. Esillä olivat niin Bosnian nykytilanne kuin Venäjän vastustus Naton itälaajentumisellekin.

Perry sanoi tapaamisen jälkeen, että Rodionov vierailee Yhdysvalloissa joulukuussa. Ministerit tapaavat toisensa uudelleen jo marraskuussa, jolloin he käyvät tervehtimässä amerikkalaisia ja venäläisiä rauhanturvaajia Bosniassa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.