Perintöriidoissa katkeavat usein sisarusten välit – lue lukijoiden tarinat

Perintöriidat ovat yleisimpiä syitä siihen, miksi lähisukulaistenkin välit voivat tulehtua pysyvästi. Studio55.fin lukijat kertovat kokemuksiaan.

Asianajaja voitti

"Viime vuoden keväänä päättyi lähes kolmen vuoden perintöriita yhden perikunnan jäsenen aiheuttaessa muille seitsemälle henkilölle tietoisesti kiusaa.

Jaettavana oli neljä pesää. Jokaisen pesän selvittelyn jälkeen tämä yksi henkilö ei antanut hyväksyntäänsä, joten puolen vuoden odottelu valitusaikoineen oli aina edessä.

Kevään pesän jako meni lopputuloksena juuri kuten alkuperäinen perunkirja oli laadittu. Asiassa voitti vain asianajaja, joka kuittasi sievoisen summan kerätessään todistajia ja kuulemistilaisuuksia tämän yhden henkilön antamien lausuntojen pohjalta. Pesän vanhimmat jäsenet olivat lähes 80-vuotiaita, jotka lähes sydänkohtauksen partaalla miettivät, ovatko he todella rikollisia.

Meidän muiden perillisten sanomiset eivät vaikuttaneet mitenkään tähän yhteen henkilöön, joka ilmeisesti kosti lapsuuden kolauksia ja katkeruutta sisarelleen.

Olenkin korostanut tämän jälkeen kaikille testamentin tarpeellisuutta. Silloin lähes varmasti asiat sujuvat kuten henkilö itse haluaa."

"Menetin siskoni"

"Perinnönjaostamme on jo yli kaksitoista vuotta. Menetin siinä perinnönjaossa kaksoissiskoni. Siskoni toimesta myös serkusten ja pikkuserkkujen välit ovat totaalisesti poikki. Tosi surullista! Siskoni veti herneen nenäänsä äitimme hänen hyväkseen tekemästä testamentista. Olisi pitänyt saada paljon paljon enemmän!"

"Valitin asianajajasta liittoon "

"Olemme todellakin saaneet kärsiä mieheni veljen takia. Emme voineet mennä edes hänen hautajaisiinsa. Hän petti mieheltäni suuria summia jättämällä maksamatta appiukkoni takaamia lainoja.

Kun veli kuoli lapsettomana, ei perunkirjoituksesta ilmoitettu hänen ainoalle perintöön oikeutetulle sukulaiselleen, miehelleni. Toki uudelle vaimolle oli tehty testamentti ja toispuoleinen avioehto. Tämä sama asianajaja tekee perunkirjat edelleen sillä perusteella, että hän pyytää pesän ilmoittajalta tiedot sukulaisista. Mitään sukuselvityksiä hän ei tee eikä pyydä virkatodistuksia.

Samoin isäni isän kuoltua ei isoisän ensimmäisen avioliiton lapsille ilmoitettu mitään perunkirjoituksesta. Tämä kyseinen asianajaja tekee sellaisen perunkirjan kuin pesänilmoittaja haluaa. Otin yhteyttä asianajajaliittoon ja kysyin, mitä seuraamuksia tälle asianajajalle tulee jos teen valituksen. Minulle vastattiin että hän saa huomautuksen, ei muuta.

Kun soitin asianajalle, hän sanoi heti, että järjestää uuden perunkirjoituksen. Pienellä paikkakunnalla kaikki tuntevat toisensa. Kyllä hän tiesi mieheni, vaikka asummekin muualla.

Perintöriitoja tulee juuri siksi, että on olemassa "ostettavia" asianajajia, jotka eivät noudata lakia perunkirjan laatimisessa. Tavalliset ihmiset eivät tiedä sitä."

Äidin viimeinen tahto katkaisi siskosten välit

"Meitä on kolme sisarta, vanhin on äitini ensimmäisestä avioliitosta, hänen isänsä kaatui talvisodassa. Tänä keväänä menehtyi äitini, ja hän oli isäni (edelleen elossa) kanssa tehnyt testamentin, jossa vanhimmalle sisarelleni määrättiin vain lakiosa. Kukaan meistä lapsista ei ennen äidin kuolemaa tiennyt testamentin olemassaolosta. Vanhin sisareni katkaisi välini minuun kokonaan, vaikka kyseessä oli äitini viimeinen tahto ei minun.

Vanhin sisareni asui kauempana meistä eikä useaan vuoteen käynyt kotona äitiään katsomassa, ei tullut aina edes syntymäpäiville. Silti tunsi itseään kohdellun väärin, kun sai vain lakiosan. Pitää minua asiaan syyllisenä. Ei olla juteltu perunkirjoitusten jälkeen, eli huhtikuun lopun jälkeen. Surullista."

Kyselyjä ennakkoperinnöstä tulee

"Ei ole tullut riitoja. Mutta kyselyjä on ollut ennakkoperinnöstä. Tein juuri testamentin, jossa valtuutin omaisuuttani lastenlapsilleni ja vähän muillekin. Saa nähdä tuleeko kuoltuani riitoja?"

"Tavarat siirtyvät veljeni talouteen"

"En ole kokenut varsinaista perintöriitaa, koska äitini nukuttua pois sanoin, että tyhmin asia, mistä tässä kohtaa riidellään, on raha. Eikä meillä veljeni kanssa riitaa ollutkaan, mutta veljelläni ja hänen vaimollaan ja äidilläni oli paritalo.

Yhä edelleenkin löydän veljeni taloudesta tavaroita, jotka ovat luvattomasti siirtyneet heidän talouteensa. Minulle tulee siitä paha olo joka kerta siellä käydessäni, ja siksi sitä tapahtuukin hyvin, hyvin harvoin!"

Veli peri eniten

"Veljelleni myytiin sukutila pilkkahintaan, ja vielä testamentilla annettiin täysin kunnostettu omakotitalo ja piharakennukset (arvo 300 000 € rantatontilla). Tyttärille n. 50 000 euroa, joten tasan ei käy onnen lahjat. Maaseudulla on vain poika arvossa, aivan niin kuin Kiinassa. Olen katkaissut välit sukuuni totaalisesti, enkä halua olla heihin yhteydessä vaikka asuvat naapurissa!"

Juttu on julkaistu alun perin lokakuussa 2011.

Studio55.fi

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat