Mainos

Perhevapaat pienentävät vain äitien palkkapussia

Vapaalla olon pituus vaikuttaa merkittävästi äidin palkkakehitykseen. Lisäksi naisvaltaisilla aloilla perhevapaan pitämisestä on miesvaltaistaisia aloja vähemmän haittaa.

Perhevapaat ohentavat vain äitien palkkapussia. Sen sijaan isien perhevapaat jäävät yleensä niin lyhyiksi, etteivät ne juurikaan vaikuta heidän ansiokehitykseensä. Useimmiten isät ovat perhevapaalla ainoastaan isyysvapaan verran eli 18 arkipäivää.

Eniten palkan heikkenemisestä kärsivät hyvätuloiset naiset, jotka ovat poissa työelämästä yli kaksi vuotta.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkija Jenni Kellokumpu ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Sami Napari ovat selvittäneet tutkimuksissaan perhevapaiden vaikutusta palkkakehitykseen.

Yksityisen työantajan palveluksessa olevilta äideiltä perhevapaat lohkaisevat kuukausiansioista keskimäärin 5-10 prosenttia.

Menetykset vaihtelevat kuitenkin tuntuvasti sen mukaan, miten pitkään äiti on perhevapaalla. Naisvaltaisilla aloilla perhevapaiden pitämisestä on vähemmän haittaa palkkakehitykselle kuin miesvaltaisilla aloilla.

Isät voisivat parantaa äitien palkkakehitystä

Perhevapaiden kielteiset vaikutukset palkkaan myös tasoittuvat työhön paluun jälkeen. Osa lasten saannin palkkakehitykseen aiheuttamasta haitasta johtuu myös siitä, että äidit tekevät usein lyhyempää työpäivää tai työviikkoa kuin lapsettomat naiset.

Isät voisivat kohentaa äitien palkkakehitystä pitämällä nykyistä innokkaammin perhevapaita. Näin äitien urakatkot jäisivät lyhyemmiksi.

Työnantajat voisivat puolestaan tarjota koulutusta työhön palaaville äideille, jolloin tietojen ja taitojen mahdollinen ruostuminen urakatkon aikana ei heikentäisi heidän palkkakehitystään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.