Perhejärjestöt varoittavat hallitusta: Lapsena koettu köyhyys tulee kalliiksi

Lapsiperheköyhyys lisää riskiä lasten kodin ulkopuoliseen sijoitukseen 2:05
Katso myös: Lapsiperheköyhyys lisää riskiä lasten kodin ulkopuoliseen sijoitukseen (Julkaistu 10.10.2022).

Lapsi- ja perhejärjestöt varoittavat kannanotossaan hallitusta rajuista seurauksista, joita mahdollisista lapsiin ja perheisiin kohdistuvista leikkauksista voi koitua. Järjestöt vaativat hallitukselta selkeitä toimia köyhyyttä lisäävän politiikan lopettamiseksi.

Järjestöt pelkäävät, että lapsuuttaan tällä hetkellä elävät jäävät paitsi riittävistä palveluista kasvun ja kehityksen tueksi. Näin kävisi, mikäli hallitus kohdistaisi lisäsopeutustoimia lapsiperheiden palveluihin. Järjestöjen mukaan tulevien sukupolvien velkataakkaa ei saa keventää vaarantamalla tämän päivän lasten turvallisuutta.

Hallitus on perustellut rajuja leikkaustoimiaan muun muassa sillä, että muussa tapauksessa velkataakka siirtyisi vain tuleville sukupolville. Hallituksen kannanottojen mukaan nykyistä hyvinvointivaltiota palveluineen ei voida ylläpitää tulevaisuudessa, mikäli valtion velkaantumista ei nyt saada kääntymään. 

Lapsi- ja perhejärjestöjen tiedotteessa varoitetaan hallitusta kuitenkin siitä, että lapsiperheisiin kohdistuvat säästötoimet nostavat kustannuksia pitkällä aikavälillä. Lapsena koettu köyhyys jättää kauaskantoiset seuraukset ihmisen elämään.

– Lyhytnäköiset sopeutukset tulevat kalliiksi tulevaisuudessa mielenterveys- ja päihdepalveluiden sekä lastensuojelun kustannusten kasvuna.

– Tutkimusten pohjalta tiedämme, että vauva- ja pikkulapsivaiheessa koettu köyhyys on vaurioittavinta. Myös yhden vanhemman perheiden köyhyysriski on merkittävä, tiedotteessa sanotaan.

Verotuksen oltava yksi keino

Järjestöt kertovat ymmärtävänsä, että julkisen talouden tilanne on vakava, ja verotuksen on oltava yksi keino mahdollisissa lisäsopeutuksissa.

– Kannamme kuitenkin vahvasti huolta siitä, miten esimerkiksi välttämättömiin kulutustuotteisiin liittyvät veronkorotukset vaikuttaisivat etenkin pienituloisiin lapsiperheisiin.

Järjestöt vaativatkin, että hallitus arvioi suunniteltujen säästötoimenpiteiden lapsivaikutukset ennen päätöksentekoa kehysriihessä ja sitoutuu tekemään tarvittaessa muutoksia sopeutustoimiin.

Järjestörahoituksen leikkauksista luovuttava

Järjestöt esittävät kannanotossaan huolen myös omaan rahoitukseensa. 

– Esitämme vakavan huolen hallituskauden loppupuolelle kaavailluista 100 miljoonan euron eli 25 prosentin leikkauksista sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksiin.

Kannanotossa painotetaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen merkitystä hyvinvointiyhteiskunnalle. Järjestöjen mukaan avustusleikkaukset vaarantaisivat toteutuessaan ennaltaehkäisevän tuen esimerkiksi mielenterveyshaasteiden, kiusaamisen tai perheväkivallan tilanteissa.

– Vaarana on, että kuntien ja hyvinvointialueiden kustannukset kasvavat. 

Kannanoton takana ovat muun muassa Lastensuojelun Keskusliitto, Ensi- ja turvakotien liitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto sekä Pelastakaa Lapset.

Järjestöt vetoavat, että hallitus luopuu järjestöjen rahoitukseen kaavailluista leikkauksista.

Lue myös:

    Uusimmat