Mainos

Perheenisä kertoo dramaattisista hetkistä MTV:lle: Pihaan ajoi mies ja alkoi räiskiä haulikolla – tulilinjalla 3- ja 4-vuotiaat lapset

Perhetuttu ampui Antin talon ikkunaan ja tunkeutui aseen kanssa sisään, kun Antin vaimo ja pienet lapset olivat kotona: "Onneksi olin silloin kesälomalla. Jos olisin ollut töissä, en tiedä, olisivatko vaimo ja lapset enää hengissä", Antti kertoo tapahtumista MTV Uutisten haastattelussa.

Kahden lapsen isä, Antti* vietti kesälomaa yhdessä lastensa ja vaimonsa kanssa kotonaan. Oli tavallinen kesäpäivä viime vuoden heinäkuun puolessa välissä Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa pienessä kaupungissa.

Antti oli juuri saapunut kotiinsa autonsa katsastuksesta ja katseli vaihdettavia autonosia netistä. Päivä ei ollut vielä edes puolessa, kun perheen omakotitalon pihaan ajoi auto. Autosta nousi mies, jolla oli ase hallussaan.

– Hän veti haulikon esiin ja ampui olohuoneen ikkunaan. Huusin vaimolle, että mene laittamaan ovi lukkoon. Vaimo kuitenkin jähmettyi, kun olihan sitä niin paniikissa, Antti kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

"Muksut istuivat olohuoneen sohvalla" 

Pihaan saapunut ampuja oli Antin perheen tuttava, joka oli suivaantunut Antin vaimolle muutamaa päivää aiemmin siitä, että vaimo oli soittanut miehestä poliisille liittyen eri tapaukseen.

Ensimmäinen laukaus osui talon päädyn ikkunan tuuletusikkunaan. Ikkunan vieressä istuivat olohuoneen sohvalla perheen 3- ja 4-vuotiaat lapset.

– Katsoin, ettei heille käynyt mitään. Kun menin hakemaan lapsia, ampuja tuli ikkunan eteen. Hän huusi jotain kovaan ääneen, mutta en saanut selvää, kun korvissa vain tinnitti. Hän otti haulikon ja tähtäsi minua. Menin matalaksi ja haulit vain lensivät ylitseni kattoon.

Ampuja lähti kävelemään kohti etuovea, jolloin Antti pomppasi ylös ja kaappasi edelleen sohvalla istuvat lapsensa kainaloon. Miehen oli tarkoitus viedä lapset yläkertaan turvaan.

– Vaimo tuli kuitenkin keittiössä vastaan ja sanoi, ettei ollut ehtinyt laittaa ovea lukkoon.

Pääsi taloon, isä esti veriteon

Aseistautunut mies astui talon sisään. Perheenisä piteli lapsia takanaan.

– Kun hän tuli keittiöön, otin haulikon piipusta kiinni ja painoin piippua kohti maata. Siinä sitten vähän painittiin ja sain aseen piipun painettua lattiaan. Ase laukesi, ja ei ollut kaukana, että haulit olisivat osuneet varpaisiini. Tämän jälkeen aseeseen tuli jonkinlainen toimintahäiriö, sillä se ei enää lauennut. Patruunoita olisi kyllä vielä ollut.

Myös vaimo tuli avuksi taltuttamaan miestä.

– Muksut jäivät siihen lähelle tönöttämään. Vanhempi tajusi mennä pihalle, mutta nuorempi vain itki siinä.

Antti sai revittyä haulikon miehen kädestä, jonka jälkeen tilanne raukesi.

– Mies alkoi voivottelemaan ja pyörimään, että elämä on päin helvettiä. Minä tyhjensin aseen ja katsoin, ettei ase ole enää toimintakykyinen ja sanoin vaimolle, että vie lapset äkkiä turvaan.

Vaimo vei lapset turvaan

Antti yritti rauhoitella miestä, ettei mitään peruuttamatonta ollut vielä tapahtunut. Myös vaimo tuli takaisin vietyään lapset turvaan ja yritti rauhoitella tilannetta.

– Sitten hän oli vähän aikaa hiljaa, katsoi vaimoani silmiin ja lähti äkäisesti pihalle. Hän lähti kaasu pohjassa ajamaan pois.

Tuossa vaiheessa poliisit olivat jo tulossa paikalle, mutta mies ehti lähteä ennen poliisien saapumista.

Poliisien saavuttua talolle, poliisiradiosta kerrottiin, että mies oli kuollut hetki sitten nokkakolarissa rekan kanssa muutaman kilometrin päästä talolta.

"Onneksi olin kesälomalla"

Antti kertoo, että perhe voi nyt ihan hyvin. Välillä tapaus kuitenkin mietityttää erityisesti lapsia.

– He välillä muistelevat sitä, että oli tyhmää, kun hän rikkoi ikkunan, sitä ne hokevat.

Antin mielessä pyöri paljon tapauksen jälkeen, mitä olisi voinut käydä, jos hän ei olisi ollut kotona ja taltuttanut ampujaa.

– Onneksi olin silloin kesälomalla, sillä jos olisin ollut töissä, en tiedä olisivatko vaimo ja lapset enää hengissä.

Antti oli ehdokkaana vuoden 2018 hengenpelastusmitalin saajaksi. Mitalia ei kuitenkaan myönnetty, sillä hengenpelastuslautakunnan mukaan Antilla on ollut velvollisuus antaa hengenvaarassa oleville sellaista apua, jota hänen mahdollisuutensa ja tilanteen luonne huomioon ottaen on voitu häneltä vaatia (RL 21 luvun 15 §).

Päätöksessä kuitenkin todetaan, että perheenisä on toiminut erittäin rohkeasti tarttuessaan haulikkoon ja onnistuessaan näin pelastamaan hengenvaaraan joutuneen vaimonsa ja lastensa hengen, vaarantaen samalla oman henkensä.

*Antti on keksitty nimi haastateltavalle. MTV Uutiset ei julkaise haastateltavan nimeä tai tapahtumien tarkempaa paikkakuntaa jutussa esiintyvien yksityisyyden turvaamiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.