Perheasunnon perusparannus: Tuija ja muut vaihtoehdot saunan panelointiin

Asunnossa ei ole ollut saunaa. Nyt se tehtiin vaatehuoneen tilalle. Tämä on käyttötarkoituksen muutos, luvanvarainen toimenpide ja siksi on ensimmäiseksi ennen työhön ryhtymistä käännyttävä taloyhtiön puoleen.

Taloyhtiö hankkii tarvittavat viranomaisluvat. Näin oli toimittu myös täällä, luvat olivat kunnossa ja valmiina. Säilytystila ei vähentynyt – Nina piti siitä huolen lisäämällä muualle järkeviä komeroita ja kaappeja.

Tulevan saunan seinissä on alimmaisena kiviseinä ja sen päällä 30 mm paksuinen polyuretaanilevy, jossa on alumiinipinnoite molemmin puolin.

Koolaus tehtiin 22 x 50 mm vahvuisesta puusta, joka propattiin kiinni seinään. Lauteita varten tehtiin erilliset kannakkeet – niitä ei saa kiinnittää pelkän paneelilaudoituksen varaan!

Ennen paneloinnin aloittamista kannattaa laittaa aivan katonrajaan kapeat, muutaman millin paksuiset ja kolmen sentin levyiset suikaleet, jotka syntyvät parhaiten ajamalla ne sirkkelillä paneelilaudasta. Tämän tarkoitus on estää tinapaperin vilkkuminen lauteella istujan silmiin paneelin yläreunan tuuletusraosta.

Paneelilaudaksi valittiin harvinaisempi puulaji: lämpökäsitelty tuija.

Työstötavoiltaan se ei poikkea tavallisemmista laudoista, kestävyydeltään enemmänkin: valmistaja vertasi sitä kuusipaneeliin kuvailemalla, että kun kuusipaneeli kestää uimahallissa vuoden, tuija kestää kolme.

Kuten muidenkin lämpökäsiteltyjen puiden kanssa, myös lämpökäsiteltyä tuijaa kiinnitettäessä on käytettävä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ruuveja – haponkestävät ovat vielä parempia. Tavallisia ruuveja parkkihappo tummentaa ja saattaapa jopa syövyttää ne ajan mittaan kokonaan poikki.

Vaakalaudoitus haluttiin kiinnittää kokonaan piilosta, joten laudat ammuttiin kiinni naaraspontin sisältä. Siinä on oltava tarkkana, sillä liian syvälle painuva naula saattaa rikkoa laudan, liian pintaan jäävä puolestaan estää seuraavan laudan urospontin painumisen kunnolla pohjaan.

Työ eteni ylhäältä alaspäin ja aina muutaman laudan välein tarkastettiin, että etenemä pysyi tarkasti vaakasuorana. Ilman on päästävä kiertämään vapaasti laudoituksen takana, joten katon ja ylimmän laudan väliin jätettiin tuo edellä mainittu puolen sentin rako, lattian ja alimman laudan väliin 8 cm. Reiska tosin huomautti, että lattianrajaan voi mielellään jättää jopa 30 cm, koska saunan lattiaa pestessä siivooja helposti roiskii vettä alalautojen päälle. Tässä päädyttiin matalaan rakoon muista syistä.

Nina oli löytänyt kivana yksityiskohtana takaa valaistavan lämpömittarin. Seiniin kiinnitettiin pistemäiset kuituvalot ja myös kiukaalle tuli oma valaisin: kiukaalta lehahteleva vesihöyry näyttää sen valaisemana oikein hauskalta.

– Tuija on puulajina aika kirjava, Nina sanoo.

– Sopivasti saunasuojalla käsiteltynä se tasoittuu ja samalla väri syvenee. Sehän on hyvin kestävä puulaji ja sopii siksi hyvin saunaan.

Valojen ja mittarin aukot mitattiin ja sahattiin ennen lautojen kiinnittämistä.

Sauna pysyy suomalaisena, vaikka materiaalit ovat uudenaikaisia

Ihmiset osaavat kysellä saunaansa jo vähän erikoisempia materiaaleja perinteisen kuusen ja oksattoman männyn lisäksi, kertoo myymäläpäällikkö Juha Streng Puukeskus Oy:stä:

– Varsinkin tervaleppä on monelle tuttu, samoin erilaiset lämpökäsitellyt puulajit. Koko ajan enemmän myydään myös saunasuojalla tai muulla tavalla valmiiksi käsiteltyä puuta, kuten lepän väriseksi tai savusaunan tummaksi, melkein mustaksi sävytettyä kuusta.

Strengin arvion mukaan leppää menee tällä hetkellä selvästi eniten ja sitä seuraavat lämpökäsitelty ja kirkas haapa.

– Mutta kyllä kuustakin menee edelleen paljon, hän huomauttaa.

– Ja kannattaa muistaa, että kaikkia näitä puulajeja voi yhdistellä vapaasti mielensä mukaan. Lauteissa voi käyttää lämpökäsiteltyä haapaa, ja seinissä kirkasta. Muotoja ja profiileja on niinikään paljon. Eikä pidä unohtaa monia erilaisia valmispaketteja, joista tavallisen saunan lauteet syntyvät hyvin helposti ja nopeasti. Melkein jokaisessa myymälässämme on esillä valmiita mallisaunoja, joissa on käytetty erilaisia materiaaleja eri tavoin yhdisteltynä. Niiden näkeminen helpottaa varmasti valintaa aika paljon

Puutavaraliikkeessä on käytettävissä erilaisia kotiinkuljetuspalveluja lainattavista peräkärryistä rekkaan. Puutavara voidaan myös katkaista valmiiksi ja Strengin mukaan tarjolla on apua myös määrälaskentaan:

– Jos asiakkaalla on mitat mukana, autamme laskemaan, kuinka paljon lautaa tarvitaan.

Lämpökäsitelty puu on kuumassa tavallista puuta viileämpää – aivan kuten vanha kunnon haapa, joka on ollut suomalaisen saunan peruslaudepuu savusauna-ajoista lähtien. Lämpökäsittely lisä myös kosteudenkestävyyttä ja ehkäisee homehtumista pitkäaikaisessakin käytössä.

Yksi erikoisuus sattui silmiin liikkeen varastossa: tuppeen sahattu vesikelo. Se on periaatteessa uppotukki, joka on nostettu ja sahattu. Yleensä tätä näkyy takkahuoneissa ja vastaavissa, mutta saisihan siitä tehtyä aika hulppean saunankin.

Lisätietoja:

www.puuinfo.fi

www.wisa.fi

www.puukeskus.fi

Lue myös:

    Uusimmat