Pentutehtailua, terveysongelmia ja käytöshäiriöitä – koiranpentua ei kannata hankkia halvalla

Jos rotukoira maksaa alle 500 euroa tai sekarotuinen pentu alle 300 euroa, myyjä ei ole välttämättä liikkeellä puhtain paperein, sanoo Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton eläinsuojeluneuvoja Ann-Mari Bergström.

Pentutehtailu on toimintaa, jossa koiria kasvatetaan usein huonoissa oloissa, eikä niiden hyvinvoinnista pidetä huolta. SEYn mukaan pentuja hankitaan usein puutteellisin tiedoin ja halpa hinta houkuttaa monia.

– Asiattomalta myyjältä pennun hankkiminen voi johtaa esimerkiksi koiran terveysongelmiin ja käytöshäiriöihin, tai jopa pennun kuolemaan, jos rokottaminen on laiminlyöty, Bergström kertoo.

Kennelliiton puheenjohtaja Helena Suni neuvookin koiranostajaa tutustumaan aina oloihin, joissa koira on kasvatettu.

Koira tarvitsee aikaa, tilaa ja rahaa

  • Käy tutustumassa koiran kasvuoloihin, emoon ja kasvattajaan. Tee koirasta asianmukainen kauppakirja, jonka saa esimerkiksi Kennelliiton internetsivuilta.
  • Eläinsuojeluyhdistysten liiton mukaan vastuulliselta koirankasvattajalta hankittu rotukoiran pentu maksaa noin 700-1500 euroa. Eläinsuojeluyhdistykset ja löytöeläintalot veloittavat koirasta yleensä joitakin satoja euroja. Koiran pitäminen maksaa noin 1000 euroa vuodessa ilman eläinlääkärikäyntejä.
  • Käytä aikaa eri rotujen eri ominaisuuksien tutkimiseen ja mieti tarkkaan, millainen koira sopisi juuri sinulle. Jotkin rodut vaativat kasvattajaltaan paljon asiantuntemusta. Toiset taas eivät sovi esimerkiksi lapsiperheeseen.
  • Älä osta koiraa lahjaksi lapsen vastuulle, aikuinen on aina vastuussa koirasta.
  • Koira tarvitsee tarpeeksi tilaa, säännöllistä liikuntaa ja aikaa ihmisten kanssa. Työpäivän mittainen yksinolo on monelle koiralle liikaa.

– Myyjän pitää päästää ostaja kotiinsa näkemään pentua, emoa ja kasvuolosuhteita ennen ostopäätöstä. Maalaisjärki kertoo sen, onko koiria kohdeltu hyvin, kun näkee niiden kasvuympäristön ja myyjän suhtautumisen koiriin.

Sunin mukaan myös myyjän on hyvä tavata ostajaa parikin kertaa ennen myyntiä ja arvioida, onko heistä juuri kyseisen koiran omistajiksi.

Ulkomailta tuonti on edelleen ongelma

SEYn tekemissä valeostoissa on paljastunut, että koiria tuodaan laivalla Suomenlahden yli jopa matkalaukuissa ja autojen takakonteissa. Virosta ostetaan edelleen halvalla esimerkiksi rotukoirien pentuja.

Helena Sunin mukaan nyt on trendikästä myös pelastaa koiria ulkomailta, vaikka löytöeläinkoiria olisi saatavilla Suomestakin.

– Olen ollut yhteydessä suomalaisiin löytöeläinkoteihin, joista kerrotaan, että moni suomalainenkin koira tarvitsisi hyvän kodin.  
Esimerkiksi Virossa on hänen mukaansa jopa tehtailtu tietyn rotuisia koiria "pelastettaviksi".

– Suomalaisissa löytöeläinkodeissa eläimistä ainakin pidetään huolta, eivätkä pennut ole pelkkää bisnestä, Suni sanoo.

Tuontikoira pitää olla rokotettu raivotautia vastaan, lääkitty ekinokokkiloista vastaan ja olla tunnistusmerkitty mikrosirulla. Lääkitys on merkitty koiralta vaadittavaan lemmikkieläinpassiin.

Ostajan pitäisi olla selvillä rotujen erityispiirteistä, paljonko koiranhoito maksaa ja kuinka paljon koira vaatii aikaa ja hoitoa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja