Mainos

Penttisen perhe kotiutettiin väärän vauvan kanssa: Vauvanvaihdos oli järkytys!

Petäjävedellä asuva Penttisen perhe koki elämänsä järkytyksen, kun he kotiuduttuaan Jyväskylästä synnytyssairaalasta ryhtyivät kotona hoitamaan perheen pientä poikavauvaa. Mari-äiti ajatteli leikata rannekkeen irti ja tallentaa sen vauvakirjan sivuille. Yhtäkkiä hän huomasi, että rannekkeessa olikin väärä nimi.

– Istuin sohvalle ja ajattelin että ei voi olla totta! Se oli täydellinen shokki ja järkytys, muistelee Mari Penttinen sunnuntai-illan tapahtumia.

Hän oli synnyttänyt pienen poikavauvan perjantaiyönä. Pitkästä synnytyksestä selvittyään hän sai pojan vierihoitoon ja imetettäväksi. Hän epäili vauvanvaihdosta jo sairaalassa, sillä oma vauva oli syntyessään vaaleatukkainen – nyt hänelle tuotiin hoidettavaksi tummatukkainen vauva.

– Ihmettelin asiaa hoitajille useampaan otteeseen. He hymyilivät ja sanoivat, että tukan väri voi joskus muuttua nopeastikin. Kyselin myös poskien pulleudesta – sekin voi kuulemma muuttua, kertaa Mari Penttinen tapahtumia.

Hän tyytyi selityksiin ja hoiti väärää vauvaa kuin omaansa.

– Olin todella uupunut synnytyksestä ja luotin hoitajien selityksiin, harmittelee Penttinen nyt.

Jyväskylän keskussairaalassa selitetään tapahtunutta yön synnytysruuhkalla ja inhimillisellä erehdyksellä.

– Kätilöt ovat ilmeisesti laittaneet yöllä vauvat vääriin sänkyihin nukkumaan, eikä rannekkeen nimiä oltu tarkastettu. Tämä on harmillinen tapaus ja inhimillinen virhe, sanoo synnytysosaston ylilääkäri Jyrki Jalkanen.

Mari Penttisen mukaan sairaalan hoitohenkilökunnalla oli synnytysyönä kova kiire. Ylilääkärin mukaan osaston miehityksen määrä käydään vielä läpi, mutta äkkipäätä näyttäisi, että henkilökuntaa on ollut riittävästi.

– Synnytysosastolla on hyvin vaikea ennakoida synnytysten määrää. Itse katson, että virhe olisi periaatteessa voinut sattua hiljaisenakin yönä, sanoo Jalkanen.

Joka tapauksessa sairaala aikoo kiristää välittömästi tarkistuskriteerejä.

– Totta kai tähän tulee nyt uudet, tiukemmat ohjeet, sanoo Jalkanen.

Penttisten perheessä asia ei naurata vieläkään.

– Ei todellakaan. En ymmärrä miten tällaista voi tapahtua, moittii perheen isä Pauli Penttinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.