Pentagon: Yhdysvaltain sotilasoperaatioissa kuoli arviolta 132 siviiliä – järjestöjen ilmoittamat luvut selvästi korkeampia

Yhdysvaltain kansainvälisissä sotilasoperaatioissa kuoli viime vuonna arviolta 132 siviiliä, kertoi maan puolustusministeriö keskiviikkona paikallista aikaa.

Lukema on selvästi alhaisempi kuin voittoa tavoittelemattomien järjestöjen julkaisemat arviot.

Puolustusministeriö arvioi, että Yhdysvaltain sotilasoperaatioissa Irakissa, Syyriassa, Afganistanissa ja Somaliassa kuoli viime vuonna arviolta 132 ja haavoittui arviolta 91 siviiliä, Pentagon kertoi raportissaan.

Keskiviikkona julkaistu selvitys on jokavuotinen raportti, jonka Yhdysvaltain kongressi vaatii Pentagonilta.

Pentagon on Yhdysvaltain puolustusministeriön Virginian osavaltiossa sijaitsevan päämajan nimi ja termillä viitataan usein itse puolustusministeriöön sekä ministeriön johtoon.

Pentagon: Eniten siviiliuhreja Afganistanissa

Raportin mukaan puolustusministeriö ei havainnut, että yksikään siviili olisi kuollut Yhdysvaltain Jemenissä ja Libyassa käynnissä olevien sotilasoperaatioiden seurauksena.

Eniten siviiliuhreja oli raportin mukaan Afganistanissa, jossa kuoli Pentagonin mukaan yhteensä 108 siviiliä ja haavoittui 75.

Irakissa ja Syyriassa Yhdysvallat ottaa vastuun yhteensä 22 siviilin kuolemasta ja 13 siviilin haavoittumisesta.

Puolustusministeriön mukaan Somaliassa kuoli kaksi siviiliä, joiden lisäksi kolme haavoittui.

Lukuisat järjestöt ovat säännöllisesti julkistaneet paljon korkeampia arvioita siviilikuolemista, joiden kerrotaan olevan Yhdysvaltain sota-alueilla tekemien iskujen seurausta.

Maailmalla ilmapommituksissa kuolleiden siviiliuhrien määrää seuraava Airwars-tarkkailujärjestö arvioi, että luvut olisivat moninkertaiset jo pelkästään Syyrian osalta.

Järjestö arvioi, että Yhdysvaltain tukema liittouma tappoi Syyriassa viime vuonna jopa 465–1 113 siviiliä.

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat hallintoa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Yhdysvaltain jaoston edustajan Daphne Eviatarin mukaan puolustusministeriön tämän vuotinen raportti on jonkin tasoinen edistysaskel Yhdysvaltain sotilasoperaatioiden läpinäkyvyyden osalta.

– Raportin sisältö kuitenkin vihjaa, että Pentagon laskee vieläkin siviiliuhrien määrän alakanttiin, Eviatar sanoi.

Myös kansalaisoikeusjärjestö ACLU kritisoi puolustusministeriön raporttia.

ACLU:n johtaja Hina Shamsi toisti omalta osaltaan Amnestyn huolen siitä, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto laskee ulkomailla kuolleiden ja haavoittuneiden siviilien määrän alakanttiin.

Shamsin mukaan käy selväksi, että Pentagonin selvitykset ovat edelleen valitettavan riittämättömiä, kun niitä verrataan uskottaviin riippumattomiin mediatietoihin ja ihmisoikeusryhmien tutkimuksiin. Shamsi kommentoi raporttia tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat