Mainos

Ihmisoikeusjärjestöltä kovia syytöksiä tiedustelupalvelu CIA:lle: Väittää "kuolemanpartioiden" teloittaneen siviilejä laittomasti Afganistanissa

0:30
CIA harkitsi viime vuoden puolella totuusseerumin käyttämistä kidutettuihin vankeihin.

CIA:n tukemat puolisotilaalliset joukot ovat teloittaneet siviilejä sattumanvaraisesti Afganistanissa ilman että heitä on rankaistu siitä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestö on dokumentoinut kahden viime vuoden ajalta 14 tapausta, joissa CIA:n tukemat asemiehet ovat syyllistyneet yöllisissä rynnäköissään vakaviin rikoksiin.

HRW:n mukaan useissa tapauksissa Talebanin kontrolloimille alueille tehtyjä yöllisiä hyökkäyksiä on tuettu ilmaiskuilla, jotka ovat tappaneet kohtuuttomasti siviilejä. Joissain tapauksissa puolisotilaalliset joukot ovat vieneet kohteitaan mukaansa kertomatta näiden omaisille, mihin uhrit on viety.

Puolisotilaalliset joukot ovat näennäisesti Afganistanin turvallisuusviranomaisten alaisuudessa, mutta käytännössä ne toimivat lähes itsenäisesti. Nimettömänä HRW:lle puhunut diplomaatti kutsui joukkoja kuolemanpartioiksi.

CIA:n edustaja kiisti HRW:n tiedot ja sanoi CIA:n noudattavan lakeja maailmanlaajuisissa operaatioissaan. Turvallisuusjoukkoja valvovan Afganistanin kansallisen turvallisuusneuvoston toimisto kuitenkin myönsi, että raportti oli ainakin osin paikkansapitävä.

Pitkä yhteinen historia

Afganistanin puolisotilaalliset joukot ovat laajalti CIA:n rekrytoimia, kouluttamia, varustamia ja valvomia. Niillä on pitkä yhteinen historia, sillä CIA rahoitti Afganistanin sotaherroja ja heimopäälliköitä jo 1980-luvulla, jolloin he taistelivat neuvostomiehittäjiä vastaan.

Talebanin hallitessa Afganistania 1990-luvulla yhteydet katkesivat, mutta vuoden 2001 syyskuun 11. päivän hyökkäyksen jälkeen CIA uusi suhteensa Talebanin vastustajiin maan sisällä.

Yhdysvaltojen hallinnon tilastojen mukaan Afganistanin erikoisjoukot toteuttivat yli 2 500 operaatiota tämän vuoden tammi-syyskuussa, mikä on enemmän kuin koko viime vuonna. YK:n aiemmin tässä kuussa julkistaman raportin mukaan siviilejä kuoli tai haavoittui tämän vuoden kesä-syyskuun aikana enemmän kuin koskaan vastaavana ajanjaksona.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja