Peltipoliisia ei tarvitse pelätä, jos autossa on ulkomaiset kilvet – näin paljon sakkotuloja valtiolta jää saamatta

23:51

Artikkelin yllä olevalla videolla moottoripyöräpoliisin kuvaamaa materiaalia hurjasta takaa-ajosta Helsingin ja Espoon alueella. Video on kuvattu kesällä 2016.

Ulkomaalaisten autojen saaminen automaattisen nopeusvalvonnan sakotuksen piiriin toisi melkoisen rahapotin valtiolle joka vuosi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on jättänyt valtioneuvostolle kirjallisen kysymyksen mahdollisuudesta lähettää automaattisen nopeusvalvonnan sakko myös ulkomaalaisille kuljettajille.

– Osa ulkomaalaisista kuljettajista ajaa valitettavan holtittomasti, ja he ovat huomanneet, että kaahailusta ei tule minkäänlaista seurausta. Kyse on ennen kaikkea ihmishengistä ja liikenneturvallisuudesta, kysymyksessä todetaan.

Pari miljoonaa euroa sivu suun

Viime vuonna lähettämättä jäi yli 12 000 sakkoa, joista suurin osa olisi mennyt Viroon. Keskimääräisen sakon suuruuden ollessa 170 euroa, olisi ulkomaalaisilla autoilla saaduista sakoista kertynyt lähes parin miljoonan euron lisäpotti valtiolle. 

Vaikka EU:n lainsäädäntö mahdollistaakin peltipoliisisakkojen lähettämisen Suomesta muihin EU-maihin, ei siihen ole ryhdytty, koska ulkomaalaisten kohdalla kuljettajan selvittäminen on ollut vaikeaa.

– Tällä hetkellä poliisi tallentaa ylinopeustapaukset järjestelmään siltä varalta, että auto tavoitetaan myöhemmin.

IL: Virolaisten sakottamiseen valmius

Iltalehti haastatteli poliisin Liikenneturvallisuuskeskuksen johtajaa, ylikomisario Dennis Pastersteinia, joka kertoi, että heillä on täysi valmius aloittaa virolaiskuljettajien sakottaminen.

– Tosin odottelen vielä Poliisihallituksen lopullista linjausta muutamaan kysymykseen. Suoraan Viroon rikesakkoa ei voi lähettää, vaan tiedustelukirjeen kautta luultavasti edetään, Pasterstein kertoi Iltalehdelle.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Verkkouutiset.

Lähde: Eduskunta.fi, Kirjallinen kysymys KK 79/2018

***

0:42

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja