Pelottelusähköposteja, virheellistä tietoa, vihjailuja väärennetyistä äänestyslipuista... Yhdysvallat väittää Venäjän ja Iranin yrittävän vaikuttaa presidentinvaaleihin

9:10
Yhdysvaltain presidentinvaalit ja lainsäädännön kiemurat – lopullisen vaalituloksen ratkeamista saatetaan joutua odottamaan pitkään?

Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtaja John Ratcliffe kertoi keskiviikkona, että Venäjä ja Iran ovat yrittäneet vaikuttaa marraskuun alussa pidettäviin presidentinvaaleihin.

Ratcliffen mukaan kumpikin maa olisi saanut haltuunsa äänestäjätietoja.

Ratcliffe sanoi, että erityisesti Iran olisi lähettänyt amerikkalaisille väärennettyjä sähköposteja. Ratcliffen mukaan sähköposteilla olisi pyritty pelottelemaan äänestäjiä, yllyttämään levottomuuksiin ja vahingoittamaan presidentti Donald Trumpia. Ratcliffe myös väitti Iranin levittäneen videota, jossa vihjattiin ihmisten voivan lähettää väärennettyjä äänestyslippuja, myös Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

Ratcliffen mukaan sekä Iran että Venäjä olisivat pyrkineet käyttämään äänestäjätietoja hyväkseen levittämällä rekisteröityneille äänestäjille virheellistä tietoa, aiheuttamalla kaaosta ja heikentämään äänestäjien luottamusta amerikkalaiseen demokratiaan.

– Nämä yritykset ovat epätoivoisia, Ratcliffe sanoi.

Ratcliffen lausunto tuli pian sen jälkeen, kun demokraateiksi rekisteröityneet äänestäjät olivat kertoneet saaneensa uhkailevia sähköposteja äärioikeistolaisen Proud Boys -järjestön nimissä.

Ratcliffe ja tilaisuudessa paikalla ollut liittovaltion poliisi FBI:n johtaja Christopher Wray eivät kertoneet, miten venäläiset tai iranilaiset olisivat hankkineet äänestäjien tietoja tai miten venäläiset saattaisivat käyttää niitä.

Wray sanoi, että Yhdysvaltojen vaalijärjestelmät ovat turvallisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja