Pelottavasti kadonnut urheilija sai sankarin vastaanoton – maanpaossa olevalta naisnyrkkeijältä hyytävää puhetta: "He tappavat ihmisiä"

Kadoksissa ollut iranilaisurheilija saapui lentokentälle –"Ilman hijabia esiintyminen oli vahinko" 1:13
Katso videolta Rekabin lentokenttähaastattelu.

Iranin Elnaz Rekabi nousi vastikään julkisuuteen kilpailtuaan ilman hijabia Aasian mestaruuskisoissa. Hän palasi keskiviikkona kotimaahansa, jossa häntä voi uhata rangaistus. Iranin naisurheilijoiden on pitänyt käyttää hijabia vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen.

Kiipeilyn MM-mitalin voittaneesta Rekabista tuli toinen iranilainen naisurheilija, joka kilpaili vallankumouksen jälkeen ilman hijabia. Hän sai sankarin vastaanoton palattuaan Iraniin. Rekabin teko tulkittiin protestina Iranin hallintoa vastaan.

Rekabin ilmoitettiin kadonneen kilpailun jälkeen, kun hänen ystävänsä ei saanut yhteyttä tähän. Instagramiin ilmestyi tiistaina päivitys, jossa todettiin, että kilpaileminen ilman hijabia oli vahinko. Rekabi palasi seuraavana päivänä Iraniin.

– Minut kutsuttiin yllättäen kilpailemaan ja minulla oli ongelmia kengän kanssa. Sen vuoksi unohdin laittaa hijabin. Palasin Iraniin rauhallisin mielin, vaikka kävinkin läpi jännitystä ja stressiä. Tähän mennessä ei vielä onneksi ole tapahtunut mitään, Rekabi sanoi The Guardianin mukaan.

Tämän jälkeen hänet vietiin pakettiautolla pois lentokentältä, mutta määränpäätä ei kerrottu julkisuuteen.

Maanpaossa oleva iranilainen naisnyrkkeilijä Sadaf Khadem kertoi Reutersille, että hän ei usko kaduilla tapahtuvat protestit eivät ole hyvä keino Iranin hallinnon vastustamiseen. Khadem oli ensimmäinen vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen ilman hijabia urheillut iranilainen naisurheilija.

Khadem oli otellut Ranskassa ilman hijabia ja joutunut tämän jälkeen jäämään maahan, sillä kotimaassa olisi odottanut pidätysmääräys. Khadem on seurannut aktiivisesti Rekabin tapausta.

– Mielestäni katuprotestit eivät ole toimiva strategia, koska Iranin hallinto on niin vahva. He pidättävät joka päivä ihmisiä, he tappavat ihmisiä. Pelkään heidän puolestaan. Toivon, että se toimii, mutta en ole kovin optimistinen, Khadem totesi.

– Tiedän, että Iranin hallintoa vastaan puhuminen on todella vaarallista. Siksi en ole sanonut mitään kolmeen vuoteen, pelkäsin perheeni turvallisuuden puolesta, Khadem jatkoi.

27-vuotias nyrkkeilijä uskoo, että hänen velvollisuutensa on puhua aiheesta julkisesti. Iranin mielenosoitukset kasvoivat merkittävästi, kun iranilaisnainen Mahsa Amini oli kuollut maan moraalipoliisin käsissä. 

Khademin mielestä Rekabia suojelee hänen statuksensa kansallisena urheilijana. Iranilaiset naisurheilijat joutuvat Khademin mukaan elämään harteilla olevan ylimääräisen painon kanssa.

– Korkean tason iranilainen naisurheilija on aina stressaantunut. En ajatellut nyrkkeilyä, kun ottelin ensimmäisen kerran. Olin stressaantunut paluustani kotiin. Miksi tämä on näin? Me haluamme vain elää turvallisesti normaalia elämää, Khademi päätti.

Katso pääkuvan videolta Rekabin haastattelu lentokentältä. Alla olevalla videolla Rekabin suoritus Aasian mestaruuskisoista.

Iranilainen kiipeilijä kohahdutti urheilemalla ilman hijabia 3:53

Lue myös:

    Uusimmat