Kisapaikalta huolestuttavasti jäljettömiin kadonnut urheilija julkaisi päivityksen – epäillään tiedustelupalvelun laatimaksi

Iranilainen kiipeilijä kohahdutti urheilemalla ilman hijabia 3:53
Iranilainen kiipeilijä Elnaz Rekabi kohahdutti kilpailemalla ilman hijabia.

Epäilyttävissä oloissa Etelä-Korean Soulissa kadonnut iranilaiskiipeilijä Elnaz Rekabi julkaisi päivityksen Instagram-tilillään. Kirjoituksen sisältö on kuitenkin herättänyt epäilyksiä painostuksesta.

Iranilainen kiipeilyn MM-mitalisti Elnaz Rekabi kilpaili ilman hijabia Aasian mestaruuskisoissa sunnuntaina Soulissa. Tiistaina BBC uutisoi lähteisiinsä nojaten, että Rekabi olisi palannut ennenaikaisesti takaisin kotimaahansa ja lennätetty Teheraniin mahdollisesti tahdonvastaisesti.

Iranin suurlähetystö vahvisti Rekabin lentäneen takaisin Iraniin, mutta kiisti muuten tiedot, joiden mukaan hänet olisi saatettu lentokoneeseen pakkokeinoin.

Rekabi nousi kansainväliseen huomioon, kun hän kilpaili sunnuntaina ilman hijabia vastoin Iranin hallinnon asettamaa tiukkaa ohjeistusta. Naispuolisten urheilijoiden on pitänyt käyttää hijabia aina Iranin 1979 islamilaisesta vallankumouksesta lähtien myös ulkomailla kilpaillessaan.

Rekabin yllättävä katoaminen kisapaikalta herätti huolta hänen tuttavissaan ja kiipeilyn lajiyhteisössä. Iranilaisurheilijoiden oli alun perin määrä palata kisoista kotiin vasta keskiviikkona. Aikainen lähtö, urheilijan tavoittamattomuus ja BBC:n uutisen tiedot lisäsivät pelkoa urheilijan tilanteesta.

Tiistaina päivällä Rekabi osoitti jälleen elonmerkkejä, kun hänen tililtään julkaistiin kirjoitus Instagramin tarinaosiossa. Kirjoituksen sisältö on kuitenkin aiheuttanut epäilyksiä painostuksesta.

Minä-muodossa laaditussa kirjoituksessa Rekabi pahoittelee, ettei pitänyt hijabia sunnuntain kilpailussa. Kirjoituksen mukaan hijab olisi pudonnut häneltä epäonnisesti juuri ennen yhtäkkistä kutsua kiipeilyseinälle. Videoissa kilpailusta Rekabi kuitenkin vaikuttaa sangen rauhalliselta ennen suoritustaan ja sen jälkeen.

Katso video Rekabin kilpailusuorituksesta artikkelin pääkuvaa klikkaamalla.

Kirjoituksessa väitetään myös tiistaina tapahtuneen paluun Iraniin olleen sovitun aikataulun mukainen.

Toimittaja Leila GharagozlounTwitterissä esittämän arvion mukaan voi olettaa, että kirjoitus on tehty painostuksen alaisuudessa. Uutistoimisto AP:n mukaan iranilaisia aktivisteja painostetaan rutiininomaisesti sekä kotimaassa että ulkomailla tekemään pakotettuja tunnustuksia muun muassa valtion televisiolähetyksissä.

Toisen mahdollisen skenaarion mukaan Rekabin tilillä julkaistu kirjoitus on kokonaan Iranin tiedustelupalvelun laatima. BBC uutisoi aiemmin lähteisiinsä vedoten, että iranilaisviranomaiset ovat takavarikoineet Rekabin passin ja puhelimen.

Synkimpien arvioiden mukaan Rekabia odottaa vankeus kotimaassaan. Muun muassa iranilaiskanadalainen toimittaja Maziar Bahari uskoo kiipeilijän joutuvan Teheranissa välittömästi pahamaineiseen Evinin vankilaan, jossa tiedetään olevan tällä hetkellä useita toisinajattelijoita.

Iranin konservatiivinen hallinto on kohdannut mielenosoitusten aallon viime kuukausien aikana. Muun muassa naisten oikeuksia ajavien mielenosoittajien repertuaariin on kuulunut naisten päitä peittävän hijabin riisuminen.

Lue myös:

    Uusimmat