MM-mitalistilta rohkea ele mestaruuskisoissa – BBC: Katosi kisapaikalta, passi ja puhelin takavarikoitu

Iranilainen kiipeilyn MM-mitalisti Elnaz Rekabi otti valtavan riskin kilpaillessaan ilman hijabia Aasian mestaruuskisoissa viikonloppuna. Nyt urheilijan kerrotaan joutuneen aikaiselle kotimatkalle Teheraniin.

Elnaz Rekabi kilpaili Aasian mestaruuskisoissa Etelä-Korean Soulissa viikonloppuna poikkeuksellisesti ilman päätä peittävää huivia, hijabia, mikä nähtiin rohkeana kannanottona naisten oikeuksien ja vapauden puolesta.

Iranin naispuolisten urheilijoiden on pitänyt käyttää hijabia aina maassa tapahtuneesta vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta lähtien.

33-vuotiaan Rekabin huivista kieltäytymisen voi nähdä liittyvän Iranin sisäiseen liikehdintään naisten oikeuksien puolesta. Maassa on nähty jo pidemmän aikaa mielenosoituksia maan konservatiivista hallintoa ja huivipakkoa vastaan. Mielenosoitukset jatkuivat myös maanantaina useissa Iranin kaupungeissa.

Rekabin rohkeutta on ylistetty laajasti ympäri maailman.

Nyt Aasian kisoissa neljänneksi boulderoinnin ja lead-kiipeilyn yhteiskisassa sijoittuneen Rekabin tilanne on aiheuttanut huolta hänen tuttavissaan. Asiasta uutisoineen BBC:n mukaan Rekabin ystävät eivät ole tavoittaneet häntä enää viikonlopun jälkeen, ja hänen passinsa ja puhelimensa on uutisen mukaan takavarikoitu.

BBC Worldin toimittajan Rana Rahimpourin mukaan Rekabi joutui aikaistetulle kotimatkalle Teheraniin, vaikka Iranin joukkueen oli alun perin määrä lentää takaisin vasta keskiviikkona.

– Hänen turvallisuutensa puolesta ollaan huolissaan, Rahimpour tviittasi tiistaina.

Iranin Soulin-suurlähetystön mukaan Rekabia koskeva uutisointi ei pidä paikkaansa.

– Rekabi lähti Soulista muiden joukkueen jäsenien kanssa Iraniin aikaisin aamulla 18. lokakuuta, suurlähetystö tviittasi.

Lue myös:

    Uusimmat