MM-mitalistilta historiallinen teko – tuhannet ylistivät urheilijan rohkeutta, seuraukset kotimaassa voivat olla rajut

Kiipeilyn MM-pronssimitalisti iranilainen Elnaz Rekabi teki historiallisen teon kiipeilyn Aasian mestaruuskisoissa, kun hän ei käyttänyt hijabia. Iranin naisurheilijoita on vaadittu vuodesta 1979 lähtien käyttämään hijabia.

Rekabi sijoittui boulderoinnin ja lead-kiipeilyn yhteiskisassa neljänneksi. Hän oli voittanut viime vuonna yhdistelmäkisan MM-pronssia. Sosiaalinen media täyttyi 33-vuotiaan iranilaisen ylistysviesteistä. Julkaisuissa nostettin esille erityisesti Rekabin rohkeus. Rekabin suoritusta oli jaettu lukuisilta eri tileiltä tuhansia kertoja ja itse videoita oli katseltu yli miljoona kertaa.

Aiemmin Sadaf Kadem oli otellut vuoden 2019 huhtikuussa nyrkkeilyottelussa ilman hijabia. Hän oli ensimmäinen iranilainen naisnyrkkeilijä 1970-luvun vallankumouksen jälkeen ja ensimmäinen iranilainen nainen, joka on voittanut virallisen ottelun.

Kadem ei pystynyt palaamaan tämän jälkeen kotimaahansa, sillä hänestä ja hänen valmentajastaan Mahyar Monshipourista annettiin pidätysmääräys. Myös Rekabia saattaa uhata vakavat seuraukset, mikäli hän palaa Iraniin.

Iranissa on ollut jo pidemmän aikaa käynnissä voimakkaat mielenosoitukset, joiden taustalla on 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuolema siveyspoliisin käsissä. Viranomaiset kiistivät pahoinpitelyn, mutta mielenosoittajien mukaan Amini kuoli päähän osuneen iskun seurauksena.

Katso alta Elnaz Rekabin suoritusta sekä häntä ylistäneitä twiittejä.


Lue myös:

    Uusimmat