Mainos

Pelot Kosovon kiistan laajenemisesta kasvavat

Albania ilmoitti tänään aikovansa puolustaa aluettaan, sen jälkeen kun Jugoslavia oli viikonvaihteessa ottanut yhteen Kosovon vapautusarmeijan UCK:n sissien kanssa Albanian pohjoisrajalla. Albania on sanonut, että Serbian turvallisuusjoukkojen ampumia ammuksia räjähti maan rajojen sisäpuolella.

Viikonloppuna yli sadan albaanikapinallisen raportoitiin kuolleen, kun tuhannen sotilaan vahvuinen sissikolonna yritti ylittää rajaa Albaniasta Kosovon puolelle ja joutui Jugoslavian asevoimien väijytykseen.

Tiranassa puhunut Albanian ulkoministeri Paskal Milo kuvasi tilannetta rajalla hyvin kireäksi.
-Jännitys voi johtaa kiistan laajenemiseen. Mielestämme kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä pikaisiin toimiin konfliktin laajentumisen estämiseksi, Milo sanoi. Milo sanoi niinikään, että Albania on valmis ja kykenevä turvaamaan alueellisen koskemattomuutensa, mikäli taistelut leimahtavat laajemmalti.

Serbilehdet varoittavat Tiranaa sodan lietsomisesta

Serbilehdet varoittivat tänään Albaniaa sodan lietsomisesta Balkanilla. Hallitusta kannattava belgradilainen sanomalehti Vecernje Novosti sanoi, että Jugoslavian kärsivällisyydellä on rajansa. Lehden mukaan viikonloppuna Albanian rajalla väijytykseen jääneiden UCK:n joukkojen mukana oli myös Albanian kansalaisia, eivätkä Tiranan viranomaiset voineet olla tietämättä operaatiosta. Lehti katsoo, että rajalla käyty taistelu oli "jonkinlainen sodanjulistus" ja että "Tirana haluaa auttaa Kosovon vapautusarmeijaa irrottamaan Kosovon maakunnan Jugoslaviasta ja liittämään sen Suur-Albaniaan".

Serbien tiedotusvälineet myös syyttivät jälleen Albaniaa siitä, ettei se yritä estää UCK:ta käyttämästä maan pohjoisosia tukikohtanaan Kosovon operaatioille.

Venäjä syyttää albaanisissejä sodan pitkittämisestä

Venäjä puolestaan syyttää albaanikapinallisia Kosovon taistelujen pitkittämisestä ja vaatii sotilaallisen toiminnan välitöntä lopettamista sekä paluuta neuvotteluihin.
-Huolimatta kansainvälisen yhteisön ponnistuksista Kosovon tilanne yhä pahenee. Näin tapahtuu albaanitaistelijoiden avoimen provosoivien toimien johdosta, ulkoministeriön tiedottaja Vladimir Rahmanin sanoo.

Viikonvaihteessa kiivaita taisteluita serbijoukkojen ja UCK:n välillä käytiin myös Orahovacin kaupungin hallinnasta. Serbian turvallisuusjoukot ilmoittivat tänään pitävänsä kaupunkia täysin hallussaan. Kuitenkin sala-ampujat iskevät ajoittain, ja Jedinstvo -päivälehti kertoi kahden serbin kuolleen sala-ampujan luodista. Lehti kertoi myös albaanikapinallisten kaapanneen viikonlopun taistelujen aikana yli 50 serbityöntekijää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.