Pelkäätkö vapinasi johtuvan Parkinsonin taudista? Tarkkaile myös muita oireita

Vapina on ehkä yksi tunnetuimmista Parkinsonin taudin oireista, mutta ei suinkaan ainoa. Aiheesta kirjoitti Grandparents.com.

Tyypillisesti noin 50–70 vuoden iässä puhkeava Parkinsonin tauti on liikehäiriösairaus, jossa tahdonalaisia liikkeitä säätelevät hermoradat vaurioituvat. Lepovapinan lisäksi muita tyypillisiä oireita ovat lihasjäykkyys ja liikkeiden hidastuminen. Oireita esiintyy yleensä aluksi vain toisen puolen raajoissa.

Hermovälittäjäaine dopamiinin puute vaikuttaa liikkumisen lisäksi myös oppimiseen ja tunne-elämään. Kaikilla potilailla ei ole samoja oireita, joten diagnoosin tekeminen on toisinaan hankalaa.

Vaikka vapina onkin yksi Parkinsonin taudin pääoireista, pelkästään sen perusteella ei kannata diagnosoida itseään. Oire on toki ehdottomasti tutkittava lääkärillä, ja samassa yhteydessä kannattaa ottaa huomioon mahdolliset muut oireet, jotka voivat viitata Parkinsonin tautiin. 

1. Tasapainohäiriöt

Jo pieni töytäisy voi saada Parkinsonin tautia sairastavan kompuroimaan. Lisäksi ihmisen voi olla vaikea seistä suorassa, ja ryhti näyttää kumaralta.

2. Muutokset puheessa

Sairastuneen äänensävy muuttuu pehmeämmäksi ja monotonisemmaksi. Sitä ei huomaa välttämättä itse, mutta läheisillä voi olla hankaluuksia ymmärtää toisen puhetta.

3. Muuttunut käsiala

Liikkeiden hidastuminen ja pieneneminen voi vaikuttaa myös käsialaan niin, että siitä tulee aikaisempaa pienempää ja epäselvempää.

4. Laahustava askel

Sairastuneen kävely saattaa tuntua vaivalloiselta ja askel laahustaa. Toisinaan esiintyy myös jähmettymistä, eli seuraavan askeleen ottaminen tuntuukin mahdottomalta. Usein liikkeelle lähtemiseen tarvitaankin jokin signaali. 

5. Ilmeettömyys

Kun kasvojen lihasten liikkuvuus kärsii, kasvoista tulee ilmeettömät. Potilas saattaa näyttää läheisten silmissä jatkuvasti surumieliseltä, mikä tulkitaan helposti masennukseksi. Kannattaa huomata, että Parkinsonin tautiin liittyy usein oikeastikin masennusta, ja siihen on suhtauduttava vakavasti.

6. Hajuaistin heikentyminen

Hajuaistin heikentymisestä kannattaa mainita lääkärille. Vaikka se ei automaattisesti merkitse Parkinsonin tautia, kyseessä on kuitenkin riskitekijä, joka on syytä tutkia.

7. Uniongelmat

Parkinsonin tautiin liittyy usein myös uniongelmia. Levottomat jalat häiritsevät nukkumaanmenoa, ja unet voivat olla levottomia ja aiheuttaa huutamista ja potkimista. Huonon yöunen takia potilaat kärsivät usein myös uupumuksesta.

Millaista on sairastaa ultraharvinaista sairautta? Keskustelemassa Mari Kiuru ja Markku Junkkari Suomen Ultraharvinaiset ry:stä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja