Pelasta ketsupin tahrima vaate kotikonstein

Ketsuppi on monen lapsiperheen suosikkilisuke, jota saattaa ruokailun temmellyksessä roiskahtaa myös vaatteille. Tomaattinen herkku tarttuu tekstiileihin tiukasti, joten tahran poistaminen voi olla hankalaa.

Parasta on, jos voit käsitellä tahran heti sen synnyttyä. Näin se ei pääse kuivumaan. Ensimmäiseksi kannattaa kaapia ylimääräinen ketsuppi irti. Tämä onnistuu helpoiten esimerkiksi tylsällä veitsellä tai pienellä lusikalla. Paperi tai pyyhe ei ole paras puhdistusväline, sillä hankaus saattaa vain työntää ketsupin syvemmälle tekstiilin kuituihin.

Kun ylimääräinen ketsuppi on poistettu, valitaan kankaalle parhaiten sopiva esikäsittelytapa. Saippuavedessä liottaminen sopii useimmille tekstiileille. Liottamalla myös varmistat sen, että tahra ei kuivu. Voit käsitellä tahran ennen pesua myös nestemäisellä pyykinpesuaineella, tahranpoistoaineella tai sappisaippualla.

Esikäsittelyn jälkeen ketsuppitahra pestään mielellään välittömästi pesumerkinnäin mukaisesti.

Kuivunut tahra on sinnikäs

Jos ketsuppitahra on jo päässyt kuivumaan, edellä mainitut keinot ovat silti hyvä apu. Tässä tapauksessa tahra saattaa kuitenkin vaatia muutaman pesukerran tai jopa vaatteen valkaisun, jotta saat todella puhdasta jälkeä. Huomaa, että valkaisu ei sovi kaikille vaatteille, vaan voi pilata herkän tekstiilin.

Sinnikästä tahraa voi maanitella myös saippuvedessä, johon on lisätty loraus ammoniakkia. Tämän jälkeen vaate pestään normaalisti valkopesuaineella. Varmista kuitenkin tässäkin tapauksessa, että vaate kestää ammoniakkikäsittelyn.

Lähteet: Martat, Siivous.info

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat