Mainos

Pekkarinen keskittää valtionyhtiöt valtioneuvoston kansliaan

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen esittää valtion omistajaohjauksen keskittämistä valtioneuvoston kansliaan, jossa valtionyhtiöiden hallinnointi annettaisiin erilliselle ministerille. MTV:n haastattelema Pekkarinen sanoo tekevänsä asiasta esityksen ensi viikolla ja uskoo sen kelpaavan koko hallitukselle.

Valtionyhtiöiden omistajaohjauksen keskittämisestä on kiistelty vuosikausia ja monessa hallituksessa. Nyt kiistaan on tulossa yllätysratkaisu, sillä kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen aikoo esittää, että valtionyhtiöt keskitetään, ei kauppa- ja teollisuusministeriöön, vaan valtioneuvoston kansliaan.

- Olen päätymässä siihen, että omistajaohjaustehtävät voitaisiin siirtää vielä tällä vaalikaudella, vuoden 2007 alusta lähtien valtioneuvoston kansliaan. Ne eivät olisi siellä suinkaan pääministerin ohjaus- ja johtamisvallassa, vaan näiltä osin sinne tulisi toinen henkilö ministeriksi, joku olemassa olevista ministereistä, Pekkarinen sanoo.

Kauppa- ja teollisuusministeriön ohella myös valtiovarainministeriö oli yksi vaihtoehto. Pekkarisen esitystä voikin pitää yllätyksenä.

- KTM olisi ollut ihan hyvä vaihtoehto. Valtiovarainministeriökin jollakin tavalla hyvä vaihtoehto, mutta molempiin niihin liittyy sellaisia seikkoja, jonka vuoksi ehkä sittenkin parempi olisi se, että valtioneuvoston kanslia olisi se paikka. Pekkarinen jatkaa.

Valtioneuvoston kansliaa Pekkarinen luonnehtii neitseelliseksi sijoitusvaihtoehdoksi, jossa omistajaohjaus selkeimmin erottuu muista tehtävistä.

Kohutun Fortumin ohella uuteen yksikköön tulee vajaat 40 valtionyhtiötä Altiasta VR:ään ja Rautaruukista Rahapajaan. Työntekijöitä yksikköön tulee noin 20.

Pekkarisen esitys tulee keskusteluun lähiviikkoina annettavan valtionyhtiölain ja siihen liittyvän muistion yhteydessä. Pekkarinen uskoo, että esitys otetaan hyvin vastaan.

- Alkuperäinen työryhmä, joka tästä asiat esityksen teki, esitti nimenomaan valtioneuvoston kansliaa. Itse asiassa olen kuulut sosiaalidemokraattisen ministeriryhmän suunnalta myös tämän suuntaisia ajatuksia eli minä toivon, että tämä voisi mennä kitkatta läpi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 05.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.