Pekka Toveri: Tätä on odotettavissa Putinin suurpuheelta – "Haetaan voimaa historiasta, koska ei ole tulevaisuutta tarjolla"

Pekka Toveri arvioi, millaisissa tunnelmissa Venäjä viettää voitonpäivää: "Mikä olisi nöyryyttävämpää kuin ampua hävittäjä Punaisen torin yllä" 4:16
Pekka Toveri arvioi, millaisissa tunnelmissa Venäjä viettää voitonpäivää: "Mikä olisi nöyryyttävämpää kuin ampua hävittäjä Punaisen torin yllä"

Venäjällä juhlitaan huomenna 9. toukokuuta voittoa Natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa. Kyse on yhdestä maan merkittävimmistä juhlapyhistä.

Presidentti Vladimir Putinin on myös määrä pitää puhe. Voitonpäivänä hänellä ei kuitenkaan liene voittoja tarjoilla, ainakaan Ukrainasta. Venäjä ei nimittäin ole vallannut merkittäviä alueita sitten viime kesän.

– Hyökkäyksiin on uhrattu tuhansia sotilaita ja saatu joitakin kilometrejä vallattua. Ei ole mitään lopullista päivämäärää tarjolla, milloin tämä olisi paketissa, sanoo puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Putinin puheelta onkin odotettavissa tuttua puhetta: lännen syyttämistä ja Venäjän esittämistä uhrina.

– Haetaan voimaa historiasta, koska ei ole tulevaisuutta tarjolla, Toveri kiteyttää.

Valeoperaatioita?

Voitonpäivää varjostavat erilaiset räjähdykset Venäjällä. Ukrainan rajakaupungeissa ja Krimillä on räjähtänyt polttoainevarastoja ja iskuista on syytetty Ukrainan lennokkeja.

Myös Moskovassa Kremlissä räjähti viime viikolla. Venäjä on syyttänyt väitetystä iskusta Ukrainaa ja Yhdysvaltoja. Kremlin mukaan väitetyn iskun tarkoituksena oli tappaa presidentti Putin.

Iskun tekijästä ei ole virallista tietoa, mutta Toverilla on selkeä näkemys asiasta. Ukraina se ei hänen mukaansa todennäköisesti ole "amatöörimäisen tekotavan vuoksi".

Vaihtoehtona ovat myös Venäjän hallinnon vastaiset toimijat maan sisällä.

– Todennäköisin vaihtoehto on venäläisten oma valeoperaatio, jolla pyritään demonisoimaan Ukrainaa ja saamaan omalle kansalle perusteluita, minkä takia sotaa pitää käydä. "Ukrainalaiset ovat niin häikäilemättömiä, että yrittävät tappaa rakastetun presidenttimme", nykyisin kokoomuksen kansanedustajana toimiva Toveri arvioi.

– Ja toisaalta osoittaa lännelle, että ukrainalaiset ovat holtittomia, niille ei kannata antaa mitään aseita.

Ukrainan tiedustelu on varoittanut, että Venäjä saattaa toteuttaa valeoperaatioita myös voitonpäivänä. 

Millainen paraati on luvassa?

Sota vie hohtoa myös maineikkaasta voitonpäivän paraatista Moskovassa. Sitä se teki jo viime vuonna, kun sotaa oli takana pari kuukautta.

– Ei uskallettu tehdä isoja ilmavoimien ylilentoja Moskovassa, kun ilmeisesti pelättiin, että ukrainalaiset saa salakuljetettua sinne jonkun olkapääohjuksen. Mikä olisi nöyryyttävämpää kuin että Punaisen torin yläpuolella ammutaan hävittäjä alas, Toveri sanoo.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko tämän vuoden paraatissa luvassa ylilentoa. Joka tapauksessa sota rajoittaa kalustomahtailua. Joidenkin raporttien mukaan Venäjä käyttää jo 50-luvun kalustoa rintamalla.

– Sinne ei yhtä paljon saada joukkoja ja uutta kalustoa saada esille, sillä kalustosta alkaa olla pulaa. Ja joukkoja, jotka voisivat kuukauden harjoitella mittavaa näytöstä, ei ole niin paljoa.

Tunnelmaa madaltanee myös äärimmäisen tiukat turvallisuusjärjestelyt, Toveri arvioi.  

Lisäksi voitonpäivän juhlia on jo peruttu eri syistä parissa kymmenessä kaupungissa.

Suunnitteleeko Venäjä valeiskuja voitonpäivän kynnyksellä? Studiossa Pekka Toveri 16:20
Milloin Ukrainan vastahyökkäys käynnistyy? Katso Pekka Toverin koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat