Pekka Sauri tapasi Freddie Mercuryn tämän ainoalla Suomen keikkamatkalla vuonna 1974 – pisti jo tuolloin tähdestä merkille yhden erityispiirteen

Freddie Mercuryn kuolemasta 30 vuotta – Pekka Sauri tapasi tähden vuonna 1974 ja pisti erityisesti yhden asian merkille 7:43
Freddie Mercuryn kuolemasta 30 vuotta – Pekka Sauri tapasi tähden vuonna 1974 ja pisti erityisesti yhden asian merkille

Pekka Sauri on yksi harvoista suomalaisista, joka tapasi Freddie Mercuryn kun Queen konsertoi Helsingin Kulttuuritalolla vuonna 1974. Tähden erityispiirteet jäivät vahvasti tuolloin parikymppisen toimittajan mieleen.

25. marraskuuta vuonna 1974 Iso-Britanniasta saapui Helsingin Kulttuuritalolle konsertoimaan yhtye, joka oli vielä kansainvälisesti varsin tuntematon, mutta aiheutti jo joissakin kuulijoissa varovaista kiinnostusta. Kyseessä oli neljä vuotta aikaisemmin uransa aloittanut Queen, solistinaan Freddie Mercury. Kyseessä oli ainut kerta, kun Queen konsertoi Suomessa Mercuryn kera. 

Keskiviikkona 24. marraskuuta Freddie Mercuryn kuolemasta tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta. Mercury menehtyi vuoden 1991 marraskuussa 45-vuotiaana AIDSin komplikaatioihin. 

Filosofian tohtori Pekka Sauri on yksi harvoista suomalaisista, joka tapasi Freddie Mercuryn tämän vieraillessa Suomessa Queenin kanssa. Tuohon aikaan Sauri oli itse parikymppinen opiskelija, joka toimi musiikkitoimittajana muun muassa Hämeen Sanomille. 

Vaikka Queen oli tuohon aikaan melko tuntematon, seurasi Sauri yhtyettä suurella mielenkiinnolla. Tuohon aikaan markkinoille oli juuri tullut Sheer Heart Attack -levyjoka sisälsi muun muassa kappaleen Killer Queen. Saurin mukaan Queen tunnettiin tuolloin glam rock -bändinä, luultavasti nimenomaan Freddie Mercuryn takia. 

– Mercury oli silloin tässä edellisessä olomuodossaan: oli pitkä, musta tukka harteille asti ja platform-kengät sekä kimallusta päällä, hyvin semmoinen tuotteistettu hahmo. Se nyt varmaan oli se julkikuva, mikä Queenista tuli.

Täysin vastakohta Mercuryn habitukselle oli kitaristi Brian May, joka Saurin mukaan vaikutti olevan artistinakin hyvin oma itsensä. Toista oli Mercuryn kohdalla, joka tuntui Saurin mukaan silloin jo piilottelevan todellista persoonaansa luomansa, viimeistä yksityiskohtaa myöten mietityn hahmon taakse. 

– Ehkä suorastaan, tuo introverttiys siitä paistoi, että hän on ihmisenä mahdollisesti ihan toisenlainen kuin tämä rakennettu hahmo on. 

Muut Queenin jäsenet esiintyivät omilla nimillään, mutta Freddie Mercury oli taiteilijanimi, jonka taakse piiloutui oikealta nimeltään Farrokh Bulsara.

– Hän oli muuttanut nimensä, rakentanut roolinsa. Siinä bändissä oli tehnyt itselleen oman roolin ja hahmon, kun taas muut bändin kaverit olivat brittipoikia, jotka olivat omana itsenään päätyneet tähän. Siinä oli selkeä ero Mercuryn ja muun yhtyeen jäsenten välillä. 

Keikan jälkeen Sauri kirjoitti näkemästään esityksestä arvion Hämeen Sanomiin. Tuossa artikkelissa hän arvioi, että puolen vuoden sisällä bändi tulee todennäköisesti breikkaamaan isosti. 

Näin todella kävi, sillä Helsingin Kulttuuritalon keikasta puolen vuoden päästä julkaistiin A Night at the Opera -levy, jolta löytyi kenties yksi Queenin suurimmista klassikoista: Bohemian Rhapsody.

– Kyllä nyt jotenkin onnittelin itseäni, että mä jotakin näin siinä bändissä jo silloin, vaikka mistään tästä ei ollut tietoa.

Mistä Pekka Sauri puhui Freddie Mercuryn kanssa ja millainen tuolloin 28-vuotias laulaja oli kaksikon tavatessa? Katso keskustelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat