Mainos

Pekka Pouta tuskailee huomista lumimyräkkää: "Toivottavasti yltää edes Turkuun ja Helsinkiin"

Jo viimeisen viikon ajan ovat sääennusteet ehdotelleet pyryä Etelä-Suomeen. Vielä viime viikolla näytti, että koko Etelä- ja Keski-Suomi saa paksun lumipeitteen.

– Mitä lähemmäksi ennakoitua pyryä on tultu, sitä etelämmäksi ennuste on siirtynyt. Vielä on mahdollista sekin, että lumisade jää Suomenlahdelle ja tänne rantaan saadaan vain muutama hiutale, pohdiskelee meteorologi Pekka Pouta sääkarttojensa ääressä.

Jos pyry yltää maalle asti, lunta tulee sankimmin Porvoosta Turkuun ulottuvalla rannikkokaistaleella.


– Lumisateen etureuna yltää Helsinkiin noin seitsemän aikaan aamulla, ennustaa Pouta.

Hänen mukaansa lumisade ei missään tapauksessa ala ennen aamuviittä, ja viimeistään se alkaa kymmenen aikaa aamupäivällä, jos ylipäätään alkaa. Sakeinta lumisade on Hankoniemestä lounaissaaristoon ulottuvalla alueella.

Lunta näyttää kertyvän noin viisi senttimetriä, mutta luku kertoo vain sateen sakeudesta, ei siitä, miltä maisema näyttää.
– Lumipyryn kanssa yhtä matkaa tulee myös kova koillistuuli, joka kinostaa lunta, sanoo Pouta.

Iltapäivällä ja illalla sakeimman lumisateen alue leviää Suomenlahden rantaa myötäillen kohti itää, mutta lännempänä lumisade on illan lähetessä jo ohi.
– Illalla Turussa ei enää sada lunta, ennustaa Pouta.

Virhemarginaalit ratkaisevia

Ennuste kuitenkin askarruttaa meteorologia. On nimittäin ennusteen normaalin virhemarginaalin puitteissa mahdollista, ettei pyryalue yllä lainkaan rannikolle asti vaan jää kokonaisuudessaan meren päälle. 

– Varmaa on kuitenkin se, että sää kylmenee. Koillistuuli on huomenna todella kylmä, selvästi toppatakkikeli, kuvailee Pouta.

Huomisen yhtenäisen lumipyryn jälkeen on lähipäivinä odotettavissa lumikuuroja suurten järvien länsi- ja eteläpuolella. Sään myös ennustetaan jatkuvan kylmänä ainakin viikon.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.