Pekka Perä: Nyrstar -järjestely osa kokonaisuutta

Tänään julkistettu lainajärjestely Talvivaaran ja sinkkiyhtiö Nyrstarin välillä on toimitusjohtaja Pekka Perän mukaan vain yksi osa vireillä olevaa laajempaa rahoituskokonaisuutta. 

– Yhteistyö Nyrstarin kanssa varmistaa nyt yrityssaneerauksen jatkumisen. Kassa saadaan näin positiiviseksi riittäväksi ajaksi, jotta yhdessä selvittäjän kanssa pystytään löytämään yhtiölle kestävä ratkaisu, Perä muotoilee.

Perä aikoo jatkaa rahoitusneuvotteluja Euroopassa jo tällä viikolla. Hän myöntää, että epävarmuustekijöitä on paljon, mutta Nyrstarin laina- ja sinkin tuotevirtasopimus on erittäin tärkeä signaali.

– Meillä on hyvä yhteistyökumppani jonka kanssa yhdessä etsitään ratkaisuja ja saadaan Talvivaara takaisin jengoilleen, Perä vakuuttaa.

Rahaa tehtaalle ja vesiin

Sinkkitoimituksia vastaan tulevasta 20 miljoonan euron lainasta käytetään Perän mukaan osa Sotkamossa metallitehtaan tuotantoon ja liuotukseen. Varsinaiseen kaivospäähän, lähinnä malmin louhinnan käynnistämiseen raha ei vielä riitä. Sen sijaan vesienhallinta vie pääomia.

– Meillä on vastuu vesistä ja käytämme paljon rahaa ympäristöasioiden hoitoon.

Yhtiö sanoo varautuneensa kevättulviin ajoissa ja vähäluminen talvi on vähentänyt esimerkiksi sulamisvesien määrää. Vanhoja ylijäämävesiä on kuitenkin vielä huolestuttavan paljon.

Hinnannousulle on perusteita

Nikkelin hinta on kohonnut alkuvuonna lupaavasti. Hinta on noussut alimmalta tsaoltaan noin viidenneksen, parikymmentä prosenttia. Nikkelitonni maksaa nyt runsaat 16 000 dollaria.

– Sillä on erittäin suuri merkitys Talvivaaralle. Hinnannousu siirtyy alariville hyvinkin nopeasti.

Perä uskoo nikkelin hinnan vahvistuvan edelleen.

– Odotan, että hinta nousee pitemmällä aikavälillä ja vakiintuu 18 000-20 000 dollarin tasolle.

Perä perustelee odotuksiaan sillä, että nikkelin tuotantoa on maailmalla jo leikattu eikä kaikkia tiedossa olevia malmivaroja pystytä nykyisellä hintatasolla edes hyödyntämään. Venäjän mahdollisten tuotantovaikeuksien hän ei usko vaikuttavan hintaan.

– Vaikka jotain häriöitä tulisikin, Venäjä kuitenkin tekee sen nikkelin ja se otetaan hinnoissa joka tapauksessa huomioon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja