Pekka Mäki lataa kovaa tekstiä Robert Heleniuksen dopingtestitapauksesta – taustalla tehtiin hävytön temppu

Anthony Joshua tyrmäsi tylysti Robert Heleniuksen 0:33
Video: Robert Helenius koki tyrmäystappion Anthony Joshualle seitsemännessä erässä

Pitkän linjan nyrkkeilyvaikuttaja Pekka Mäki kammoksuu sitä, miten Robert Heleniuksen dopingtestiin liittyvä epäselvyys tuotiin ilmi julkisuuteen. Mäki ei usko lainkaan siihen, että Helenius olisi tietoisesti käyttänyt kiellettyjä aineita. 

Epäselvyys tuli ilmi, kun Robert Heleniuksen ja Anthony Joshuan raskaan sarjan ottelun järjestänyt Matchroom Boxing kertoi asiasta X:ssä eli entisessä Twitterissä.

Matchroom Boxingin mukaan Helenius osallistui vapaaehtoiseen dopingtestiin 11. elokuuta, eli vuorokautta ennen hänen ja Joshuan kohtaamista. Epäselvyydet ilmenivät myöhään perjantaina. Promoottori kertoi asiasta heti sosiaalisen median kanavillaan.

Pitkän linjan nyrkkeilyvaikuttaja Pekka Mäki hämmästelee ratkaisua MTV Urheilulle.

– Missä on urheilijan oikeusturva, kun tieto tuodaan julki ennen kuin urheilija itse saa tietää asiasta. Ja millä oikeudella promoottori julkaisee urheilijan testituloksia? Ei se ole heidän tehtävänsä. Heidän pitää informoida urheilijaa ja hänen edustajaansa, eikä ilmoitella siitä kaikkialle. Brutaalia toimintaa, että tuolla tavalla mustamaalataan huijariksi! Mäki hämmästelee kyseenalaista kulissitemppua.

Mäki oli Heleniuksen kulmaoperaattori ottelussa Joshuaa vastaan. Mäki asettaa omia epäilyksiään paikallisia toimijoita kohtaan.

– Nyrkkeilyn dilemma on se, että on olemassa WADA (maailman antidopingtoimisto), minkä lisäksi lajilla on oma VADA, eli vapaaehtoinen antidopingyhdistys. Briteissä on vielä oma toimistonsa eli UKAD. Nyt heillä on tullut kaikennäköisiä löydöksiä esiin. ”Robbea” on testattu uransa aikana satoja kertoja, eikä siellä ole ollut ikinä mitään. Nyt sitten tämmöisessä tilanteessa löytyy jotain, Mäki pyörittelee.

Helenius kutsuttiin lyhyellä varoitusajalla Joshua-otteluun. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Joshuan alkuperäisen vastustajan Dillian Whyten dopingtestistä oli paljastunut samaan tapaan ”epäselvyyksiä”.

Joshuan ja Heleniuksen ottelu järjestettiin Lontoossa.

– Itseäni mietityttää se, että miten tuollaisia vieraita aineita on päätynyt nyt muidenkin nyrkkeilijöiden elimistöön. Onko siellä jotain saastuttajia liikenteessä vai mitä? Erikoista, Mäki ihmettelee.

– Sen tiedän, että nyrkkeilijät ovat hyvin tarkkoja siitä, mitä he suuhunsa laittavat. Pitää myös muistaa, että tuollaisissa tapahtumissa on isot rahat pelissä. Silloin joku voi olla valmis tekemään jotain tuollaista, Mäki huomioi.

Mäki uskoo vankasti Heleniuksen puhtauteen.

– Voisin melkein lyödä pääni vadiksi sen eteen. En usko mitenkään siihen, että hänen suoritustaan olisi yritetty jotenkin tietoisesti parantaa, Mäki summaa. 

Helenius julkaisi lauantaina oman tiedotteensa asiaan liittyen. Helenius kiistää, että hän on käyttänyt minkäänlaisia kiellettyjä aineita.

Muokattu 26.8.2023. kello 16.29: Lisätty Heleniuksen oma kannanotto.

Lue myös:

    Uusimmat