Pekka Haavisto otti vaalikiertueellaan puheeksi perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen

Haaviston seksuaalinen suutautuminen nousi puheenaiheeksi – "Tämä asia on kertaalleen käsitelty" 3:18
Haaviston seksuaalinen suutautuminen nousi puheenaiheeksi – "Tämä asia on kertaalleen käsitelty"

Aurinko paistaa sisään rautatieaseman ikkunoista Salossa tänään hieman puolenpäivän jälkeen. Asemakahvila on jo täynnä ihmisiä, ja myös aulaan alkaa kerääntyä väkeä.

Presidenttiehdokas Pekka Haaviston on määrä saapua paikalle noin puolen tunnin kuluttua, mutta jo nyt alkaa näyttää siltä, että Haaviston vaalikiertueen visiitille varattu asemarakennus on tulossa täyteen ihmisiä.

Haavistoa kuulemaan saapunut Eija Seppälä kertoo äänestäneensä vaalien ensimmäisellä kierroksella SDP:n Jutta Urpilaista. Toisella kierroksella demaritaustainen Seppälä aikoo äänestää Haavistoa.

–  Kuuntelen kyllä kaikki nämä, mutta ei minun päätäni nyt käännetä varmaankaan.

Petri Kaverma ja Kristiina Lähde kertovat tulleensa paikalle tsemppaamaan, koska ei ole samantekevää, kuka valitaan presidentiksi. Haavistoa kannattava pariskunta kehuu sitä, miten Haavisto pysyy rauhallisena vaaliväittelyissä.

Ei vain turvallisuuspolitiikkaa

Kello 13:n jälkeen Haaviston kampanjabussi kaartaa Salon rautatieaseman edustalle, missä kymmeniä ihmisiä jonottaa vielä sisälle.

Sinivalkoinen bussi lähti perjantaiaamuna Helsingistä ja kävi aamupäivällä Lohjalla. Bändien keikka-autona toiminut bussi kuljettaa nyt Haavistoa ja hänen vaalitiimiään ympäri Suomea.

Bussissa matkasi Haaviston ja hänen puolisonsa Antonio Floresin lisäksi kampanjatyöntekijöitä sekä Haaviston tukijoita, kuten toimittaja Rauli Virtanen ja ex-kansanedustaja Rosa Meriläinen. Bussimatkan aikana keskusteltiin muun muassa Ylen torstain vaalitentistä ja koostettiin tentistä videopätkiä Tiktokiin.

Vihreiden tukema valitsijayhdistyksen ehdokas Haavisto lähtee toiselle kierrokselle altavastaajana Alexander Stubbia (kok.) vastaan. Avainasemassa on, mitä tapahtuu Jussi Halla-aholta (ps.) ja Olli Rehniltä (kesk.) vapautuville äänille.

Haavisto sanoi tänään uskovansa, että monet miettivät presidentin persoonaa. Hänen mukaansa on myös käynyt ilmi, että suomalaiset haluavat puhua muustakin kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Haavisto kertoo nyt toistuvasti viestiä, jonka mukaan ihmiset haluavat, että presidentti "tietää ja tuntee suomalaisten arjen".

Presidentti ei hötkyile

Salon rautatieasemalla ihmiset ovat pakkautuneet vieri viereen kuuntelemaan Haavistoa. Jotkut seisovat ovensuussa, toiset penkeillä aulan reunoilla. Osa kuvaa puhelimillaan.

Haaviston tiivis puheenvuoro käsittelee muun muassa itärajaa, Ukrainaa ja Lähi-itää. Hänen mukaansa Suomi tarvitsee presidentin, joka osaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja "ei hötkyile".

Seuraavaksi on parikymmentä minuuttia yleisökysymyksille. Ihmiset kysyvät muun muassa Vladimir Putinista, nuorten ongelmista ja teatterista.

Seppälä kysyy Haavistolta, miten tämä aikoo saada niiden ehdokkaiden äänet, jotka jäivät rannalle toiselta kierrokselta. Haavisto viittaa vastauksessaan työhönsä ulkoministerinä ja nostaa esiin myös eriarvoisuuteen liittyvät kysymykset. Hän painottaa toisten ihmisten kohtaamista ja mainitsee esimerkkinä perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen.

–  Jos Teuvo ja Pekka pystyvät puhumaan keskenään, niin kyllä kaikkien muidenkin suomalaisten pitäisi pystyä, Haavisto sanoo.

Kysymysten jälkeen moni haluaa ottaa yhteiskuvan Haaviston ja Floresin kanssa.

Asemakahvilan omistaja Osmo Friberg arvioi, että Haavistoa kuulemaan saapui satoja ihmisiä.

–  300 pullaa oli tarjolla. Kaikki meni, Friberg kertoo.

Tasan tunnin vierailu Salossa päättyy, kun Haavisto ottaa viimeiset yhteiskuvat ja nousee kampanjabussin kyytiin.

Presidentinvaalit: Kaksintaistelu

Kumpi vakuuttaa äänestäjät? Kummasta seuraava tasavallan presidentti? Keskiviikkona 7. helmikuuta Alexander Stubb ja Pekka Haavisto kohtaavat suorassa lähetyksessä MTV:n Vallilan studiossa. Ohjelman juontajana Jan Andersson.

Katso ohjelma MTV3-kanavalta keskiviikkona klo 20 tai MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat