Svenska Yle: Haaviston kumppani on kolmasosalle syy olla äänestämättä häntä – Pöllöraati arvioi, miten käsitellä asiaa, joka on tapetilla jo kolmansissa presidentinvaaleissa

Haaviston seksuaalinen suutautuminen nousi puheenaiheeksi – "Tämä asia on kertaalleen käsitelty" 3:18
Näin Haaviston seksuaalinen suuntautuminen nousi puheenaiheeksi.

Huomenta Suomen Pöllöraati pohtii hiljattain herännyttä keskustelua siitä, saako presidenttiehdokkaan seksuaalista suuntautumista tuoda esiin.

Yle Svenskan mukaan Helsingin Yliopiston kansalaisbarometri kertoo, että kolmasosa äänestäjistä kokee Pekka Haaviston kumppanin syyksi olla äänestämättä häntä.

"Asia käsiteltiin jo 12 vuotta sitten"

– Tietenkin siitä saa keskustella, sanoo politiikan toimittaja Jari Korkki.

– On ilmiselvää, että joidenkin kohdalla tämä vaikuttaa (ehdokkaan valintaan). Mutta tässä on tietysti semmoinen ongelma että ihmiset, joiden äänestyspäätökseen tämä vaikuttaa, käyttäytyvät ikään kuin tämä vaikuttaisi kaikkien äänestyspäätökseen.

– Ja mehän tiedämme, ettei se ole totta. Tämä asia on kertaalleen käsitelty 2012. Silloin Pekka Haavisto sai 37 prosenttia äänistä, ja vastassa oli erittäin suosittu Sauli Niinistö, joka sitten lopulta valittiin, Korkki sanoo.

Makuuhuone-pukuhuone

Ellun Kanat Oy:n viestintäkonsultti Silja Silvasti on samaa mieltä.

– Omassa poliittisessa urheiluseurassanikin on ihmisiä, joilla tuntuu olevan mielen päällä ensisijaisesti nämä makuuhuone-pukuhuonekysymykset.

– Ja he eivät selkeästi tunnu ymmärtävän, että tämä ei nyt välttämättä ole se näkökulma, jonka kautta tavalliset sukankuluttajat tätä asiaa tulkitsevat, Silvasti sanoo.

Ruoditaan monelta kantilta

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen sanoo, ettei pitäisi olla asioita, joista ei voi kampanjan aikana puhua.

– Tämä niin sanottu kohuhan lähti siitä, että jotkut, ilmeisesti Haaviston tukijat, hermostuivat siitä, että (Ylen vaalijuontaja) Matti Rönkä otti tämän asian esiin. 

– Minun mielestäni se kuuluu ottaa esiin, miksipä ei otettaisi, ja kyllähän nämä ehdokkaat ruoditaan monelta kantilta. Alexander Stubbin koulukiusaamisetkin ovat olleet esillä, ja näin pois päin. 

– Se, että voisi olla jokin asia mistä ei voi puhua tai sitä ei saa mainita, tuntuu mielestäni ajatuksena aika oudolta, Ahtiainen sanoo.

– Mutta tässä nyt Jarikin sanoi, että onhan Haavisto jo kolmatta kertaa ehdolla, joten onhan tätä asiaa ehditty käsitellä.

Lue myös:

    Uusimmat