Ennakkoäänestys päättyi, toisen kierroksen prosentti nousi 45,7:ään

1,96 miljoonaa ihmistä äänesti ennakkoon toisella kierroksella 2:17
Presidentinvaalien ennakkoäänestysaktiivisuus nousi ennätyssuureksi: 1,96 miljoonaa ihmistä äänesti ennakkoon toisella kierroksella

Presidentinvaalien toisen kierroksen ennakkoäänestys on päättynyt. MTV Uutiset on seurannut äänestyksen etenemistä tässä artikkelissa.

Presidenttikisassa ovat mukana kaksi eniten ääniä ensimmäisellä kierroksella saanutta ehdokasta, eli kokoomuksen Alexander Stubb ja valitsijayhdistyksen ja vihreiden tukema Pekka Haavisto.

Äänestäminen presidentinvaalien toisella kierroksella

Ennakkoäänestys: 31.1.–6.2.

Ennakkoäänestysaikana voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa. 

 

Kotimaan ja ulkomaan ennakkoäänestyspaikkojen osoitteet ja aukioloajat löytyvät vaalien tieto- ja tulospalvelusta ja Digi- ja väestötietoviraston äänestyspaikkapalvelusta osoitteesta aanestyspaikat.fi

 

Vaalipäivä: sunnuntai 11.2.

Virallisena vaalipäivänä voi äänestää ainoastaan ennalta määrätyssä äänestyspisteessä. Oman äänestyspaikan voit tarkistaa joko postitse lähetetystä ilmoituksesta sekä kirjautumalla suomi.fi-palveluun ja tarkistamalla sähköisen ilmoituksen.

Tiistai 6.2.

20.03 Ennakkoäänestys päättyi – toisella kierroksella ennakkoäänensä antoi lähes 46 prosenttia kansalaisista

Ennakkoäänestys presidentinvaalien toisella kierroksella on päättynyt.

Kello kahdeksaan mennessä äänestämässä kävi 45,7 prosenttia ihmisistä, eli 1 956 089 suomalaista.

Viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä äänesti runsaat 264 000 äänioikeutettua.

Vilkkaimmin äänestettiin Pirkanmaan vaalipiirissä, jossa yli puolet ihmisistä kävi äänestämässä ennakkoon. Äänestysprosentti nousi 50,7:ään.

Myös Helsingin, Satakunnan ja Lapin vaalipiireissä äänestysaktiivisuus oli yli 47 prosenttia.

Laiskimmat ennakkoäänestäjät löytyivät toisellakin kierroksella Ahvenanmaalta, jossa 25,1 prosenttia äänestysikäisistä kävi vaaliuurnilla.

Manner-Suomen alhaisin äänestysprosentti – 41,3 – oli Vaasan vaalipiirissä. 

15.53 Tänään voi vielä äänestää ennakkoon – näillä alueilla on äänestetty ahkerimmin

Tänään on viimeinen päivä, kun omaa presidenttiehdokasta voi äänestää ennakkoon.

Elisiltaan mennessä lähes 1,7 miljoonaa suomalaista oli jo käynyt äänestämässä ennakkoon presidentinvaalien toisella kierroksella. Eilen kotimaan äänestysaktiivisuus oli noussut jo lähes 40 prosenttiin.

Se on tähän mennessä enemmän kuin vuoden 2012 presidentinvaalien toisella kierroksella, jossa ennakkoon äänesti 36,6 prosenttia.

Vuonna 2018 presidentinvaaleissa ei ollut toista kierrosta presidentti Sauli Niinistön voitettua yli puolet äänistä jo ensimmäisellä kierroksella.

Eilen ennakkoäänestämässä kävi vajaat 270 000 äänioikeutettua.

Kaikista ahkerimmin ennakkoon on äänestetty tähän mennessä Pirkanmaan, Lapin, Satakunnan ja Kaakkois-Suomen vaalipiireissä, joissa äänestysaktiivisuus on kohonnut jo yli 40 prosenttiin.

Naiset ovat käyneet ennakkoäänestämässä miehiä hieman ahkerammin.

Presidentinvaalien toisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

Maanantai 5.2.

20.19: Tänään äänensä antoi vajaat 270 000 äänioikeutettua

Tämän päivän aikana ennakkoon kävi äänestämässä vajaat 270 000 äänioikeutettua.

Ahkerimmin on äänestetty Pirkanmaan, Lapin, Satakunnan ja Kaakkois-Suomen vaalipiireissä, joissa äänestysaktiivisuus on jo ylittänyt 40 prosenttia.

Presidentinvaalien toisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

20.12: Äänensä on nyt antanut vajaat 1,7 miljoonaa äänioikeutettua

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksen kotimaan äänestysaktiivisuus on noussut tänään 39,3 prosenttiin. Äänensä on nyt antanut vajaat 1,7 miljoonaa äänioikeutettua.

Sunnuntai 4.2.

18.47: Naiset äänestäneet ennakkoon miehiä aktiivisemmin

Naiset ovat toistaiseksi olleet ennakkoäänestämisessä miehiä aktiivisempia. Miehistä 29,7 prosenttia on käynyt jo äänestämässä, kun naisilla vastaava osuus on 35,8 prosenttia.

Vaalipiireistä innokkaimmin ennakkoon on äänestetty Pirkanmaalla, jossa äänestysaktiivisuus on noussut 37,1 prosenttiin. Vastaavasti Ahvenanmaalla aktiivisuus on ollut toistaiseksi alhaisinta: siellä äänensä on käynyt antamassa 3 582 äänestäjää eli 16,6 prosenttia äänioikeutetuista.

18.19:  Yli 1,4 miljoonaa antanut äänensä toisella kierroksella

Kotimaan äänestysaktiivisuus on noussut sunnuntaina 32,8 prosenttiin presidentinvaalien toisen kierroksen ennakkoäänestyksessä. Äänensä on antanut yhteensä yli 1,4 miljoonaa ihmistä. Tänään ennakkoäänestämässä kävi runsaat 168 800 ihmistä eli 3,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Lauantai 3.2.

18.58:Presidentinvaalien äänestysaktiivisuus nousi 28,9 prosenttiin

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksen kotimaan äänestysaktiivisuus on noussut 28,9 prosenttiin. Äänensä presidentinvaalien toisella kierroksella on antanut yli 1,2 miljoonaa äänioikeutettua.

Tänään oli neljäs ennakkoäänestyspäivä. Arkipäiviin verrattuna äänestäminen oli huomattavasti vähäisempää. Ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona annettiin kaksinkertainen määrä ääniä lauantaihin verrattuna.

Aktiivisimmin on tähän mennessä äänestetty Pirkanmaan ja Lapin vaalipiireissä.

Ulkomailla ennakkoäänestys päättyi lauantaina, kun taas Suomessa ennakkoäänestys jatkuu vielä tiistaihin saakka.

Perjantaina 2.2.

20.32:  Naiset käyneet uurnilla miehiä aktiivisemmin

Naiset ovat käyneet uurnilla selkeästi miehiä aktiivisemmin. Naisten äänestysprosentti ylsi tänään 26,3 prosenttiin ja miesten 21,9 prosenttiin.

Ennakkoäänestys jatkuu kotimaassa ensi tiistaihin asti ja ulkomailla lauantaihin. Ennakkoäänestysaikana äänestää voi missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa.

Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina 11. helmikuuta.

20.19: Ennakkoäänestämässä käytiin tänään jonkin verran vähemmän kuin keskiviikkona tai torstaina.

Presidentinvaalien toisen kierroksen ennakkoäänestyksen kolmantena päivänä kotimaan äänestysaktiivisuus nousi 24,2 prosenttiin. Äänensä on antanut jo yli miljoona äänioikeutettua.

Ennakkoäänestämässä käytiin tänään jonkin verran vähemmän kuin keskiviikkona tai torstaina.

Tähän mennessä aktiivisimmin on äänestetty Pirkanmaan ja Lapin vaalipiireissä.

Torstai 1.2.

20.03: Kansa kävi tänäänkin rauhallisesti vaaliuurnilla

Presidentinvaalien toisen kierroksen ennakkoäänestys on sujunut tänään hieman eilistä hiljaisemmin.

Kaikkiaan vaaliuurnilla on käynyt 16,9 % Suomessa asuvista Suomen kansalaisista, eli 724 044 ihmistä.

Kaikkein vilkkaimmin on äänestetty Lapin, Pirkanmaan ja Satakunnan vaalipiireissä, joissa äänestysaktiivisuus hipoo kahtakymmentä prosenttia.

Hännänhuippuna on ensimmäisen kierroksen tapaan Ahvenanmaa maakunta 9,5 prosentilla.

Manner-Suomessa laiskimmin uurnilla käytiin Vaasan vaalipiirissä, jossa äänestysaktiivisuus oli toisen ennakkoäänestyspäivän jälkeen 14,3 prosenttia.

Keskiviikko 31.1.

20.03: Ennakkoäänestys alkoi ensimmäistä kierrosta vilkkaampana

Presidentinvaalien toisen kierroksen ennakkoäänestys on alkanut tänään keskiviikkona sekä Suomessa että ulkomailla sijaitsevissa ennakkoäänestyspaikoissa.

Äänioikeuttaan on oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelun mukaan käyttänyt yhteensä 397 109 ihmistä. Äänestysprosentti on nyt 9,3.

Eniten äänestämässä on käyty Satakunnan, Pirkanmaan. Kaakkois-Suomen ja Lapin vaalipiireissä. Lapissa äänestysaktiivisuus nousi 10,8 prosenttiin. 

Laiskimmin Manner-Suomessa uurnilla käytiin Vaasan vaalipiirissä, missä äänestysaktiivisuus oli 8,0 prosenttia.

Ennakkoäänestys jatkuu kotimaassa ensi tiistaihin asti ja ulkomailla lauantaihin. Ennakkoäänestysaikana voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa.

Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina 11. helmikuuta.

Äänioikeutettuja ovat kaikki Suomen kansalaiset

Presidentinvaalien toisella kierroksella käytetään samaa äänioikeusrekisteriä kuin ensimmäisellä kierroksella, eli äänioikeutettuja ovat kaikki Suomen kansalaiset, jotka olivat täyttäneet 18 vuotta viimeistään 28. tammikuuta. Tuon jälkeen täysi-ikäiseksi tulleet eivät pääse äänestämään.

Ennakkoäänestys jatkuu ensi tiistaihin, 6. helmikuuta, asti. Ennakkoäänestysaikana voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa.

Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina 11. helmikuuta.

Henkilöllisyystodistus mukaan äänestyspaikalle

Äänestäjän on esitettävä selvitys henkilöllisyydestään äänestyspaikalla. Henkilöllisyyden voi todistaa virallisella kuvallisella asiakirjalla, kuten ajokortilla, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai passilla.

Jos äänioikeutetulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa voimassa olevaa asiakirjaa, hän voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. 

Kotimaan ja ulkomaan ennakkoäänestyspaikkojen osoitteet ja aukioloajat löytyvät vaalien tieto- ja tulospalvelusta ja Digi- ja väestötietoviraston äänestyspaikkapalvelusta osoitteesta aanestyspaikat.fi.

Ennakkoäänestyspaikkoja voi tiedustella myös oikeusministeriön maksuttomasta puhelinpalvelusta suomeksi numerosta 0800 9 4770 ja ruotsiksi numerosta 0800 9 4771. WhatsApp-viestipalvelu neuvoo numerossa 050 438 8730.

Lue myös:

    Uusimmat