Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja: Kahovkan padon tuho voi vaarantaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan

Drone-videomateriaali näyttää: Näin vesi virtaa padon lävitse Ukrainassa 2:24
Drone-videomateriaali näyttää: Näin vesi virtaa tuhoutuneen Kahovkan padon läpi.

Kahovkan padon tuhoutuminen asettaa kyseenalaiseksi Zaporizhzhjan ydinvoimalan tulevaisuuden, väittää Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Anton Gerashchenko Twitterissä.

Gerashchenkon mukaan ydinvoimalan reaktoreiden jäähdytysvesi on peräisin Kahovkan vesivarannoista. Gerashchenko kuitenkin toteaa, että asia vaatii asiantuntijan näkemyksen.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on venäläisjoukkojen hallinnassa.

Säteilyturvakeskus (STUK) on myös reagoinut tapahtuneeseen ja seuraa tilannetta. STUKin mukaan padon tuhoutumisella ei ole suoraan vaikutusta Zaporizhzhjan ydinvoimalaitoksen reaktoreiden jäähdyttämiseen. 

– Reaktorit ovat turvallisessa tilassa. Välitöntä säteilyvaaraa ydinvoimalaitoksella ei ole, STUK kirjoittaa tviitissään

Sisäministerin neuvonantaja ennakoi, että padon tuhoutumisesta johtuvat tulvat voivat johtaa "moniin kuolemiin".

– Moni menettää kotiinsa, sillä asutuskeskukset voivat joutua tulvan alle, Gerashchenkon kirjoittaa.

Ukraina sanoo aloittaneensa evakuoinnit hallitsemillaan potentiaalisilla tulva-alueilla, uutistoimisto AFP raportoi. 16 000 ihmistä asuu "kriittisillä alueilla", Ukraina sanoo.

Gerashchenko myös arvioi, että tulva on ekologinen katastrofi, jonka myötä lukemattomat kalat ja "ainutlaatuinen biosfääri tulee kuolemaan".

– Dneprjoen varrella miljoonien lintujen pesät tulevat huuhtoutumaan.

Puolustusvoimain ex-komentaja: Kahovkan padon räjäyttäminen olisi katastrofaalinen liike 1:47
Puolustusvoimain entinen komentaja, nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg: "Tämä on yksi isoimpia yksittäisiä tapahtumia tämän sodan aikana".

"Tarkoitus on ilmeinen"

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mihailo Podolyak syyttää muiden ukrainalaisviranomaisten tapaan padon tuhoutumisesta Venäjää.

– Tarkoitus on ilmeinen: Luoda ylittämätön este etenevän Ukrainan armeijan tielle...hidastaa sodan reilua lopetusta, Podolyak kirjoittaa Twitterissä.

Podolyakin mukaan Venäjä haluaa myös väitetyllä padon räjäytyksellä määrittää sen, mistä puhutaan.

Venäjä on esittänyt alkuviikosta useita väitteitä, joiden mukaan se on torjunut Etelä-Donetskin alueella Ukrainan "laajamittaisia hyökkäyksiä".

Tietoja itse hyökkäyksistä pidetään aitoina, mutta niiden seuraamuksista on vain rajallisesti todennettua tietoa.

Ukraina väittää Venäjän "valehtelevan vastahyökkäyksestä", kun taas nimettömät yhdysvaltalaisviranomaiset väittävät yhdysvaltalaismedia New York Timesin mukaan Ukrainan vastahyökkäyksen alkaneen.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Podolyak lisää, että kyse on "kolossaalisesta ekokatastrofista", joka jälleen kerran hänen mukaansa osoittaa Venäjän olevan terroristivaltio.

Suurilla alueilla kaikki elämä tulee tuhoutumaan, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat