Ukraina väittää venäläisjoukkojen painaneen paniikkinappulaa: "Merkki Putinin hallinnon paniikista"

Tulvaveden virtaus maantasolla tallentui kameraan Ukrainassa 0:44
Silminnäkijä väittää kuvanneensa padon tuhutumisen: "Wow, wow, wow" – katso videolta, miten vesi tulvii maantasolla

Ukrainan mukaan venäläisjoukot tuhosivat Kahovkan padon paniikissa hidastaakseen ukrainalaisjoukkojen hyökkäystä Venäjää vastaan. 

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Kahovkan padon tuhoaminen on törkeä teko, joka hänen mukaansa osoittaa sen, kuinka säälimätön Venäjä on sotiessaan Ukrainassa. 

Twitterissä julkaistu lausunto antaa ymmärtää, että pääsihteeri pitää Venäjää syypäänä padon tuhoutumiseen, vaikkei venäläisjoukkojen syyllisyydestä ole esitetty todisteita julkisesti.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kuvaa padon tuhoutumista sotarikokseksi. Kuten Stoltenberg, myös hän antaa Twitterissä julkaisemassaan tviitissä ymmärtää, että Venäjä olisi iskun takana. 

– Olen järkyttynyt Kahovkan patoon tehdystä ennenkuulumattomasta hyökkäyksestä. Siviili-infrastruktuurin tuhoaminen on selvä sotarikos – ja saamme Venäjän ja sen edustajat vielä vastuuseen, Michel kirjoittaa tviitissään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Tekikö Venäjä iskun paniikissa?

Yhdysvaltalaislähteiden mukaan Ukrainan kauan odotettu ja valmisteltu vastahyökkäys olisi alkanut. Jo viime viikolla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti ukrainalaisjoukkojen olevan valmis laajaan vastahyökkäykseen, jonka aloitusajankohtaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden mukaan ukrainalaisjoukkojen lisääntyneet tykistöiskut ja liikehdintä sotarintamalla kuitenkin kielivät siitä, että hyökkäys olisi aloitettu. 

Ukrainan presidentin kansliapäällikön neuvonantaja Mykhailo Podolyak uskoo, että Venäjä räjäytti padon hidastaakseen Ukrainan vastahyökkäystä.

Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosasto on CNN:n mukaan lausunut, että venäläisjoukot räjäyttivät padon ”paniikissa”.  

– Tämä on ilmeinen terrori-isku ja sotarikos, josta tulee todisteita kansainvälisessä tuomioistuimessa, Telegrammissa julkaistussa lausunnossa todetaan. 

– Tämä on merkki (Vladimir) Putinin hallinnon paniikista, puolustusministeriö jatkaa.

Ukrainan asevoimat on ilmoittanut, ettei padon tuhoutuminen estä suunniteltua vastahyökkäystä. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Mitä Kahovkan padon tuhoamisesta seuraa? Jarmo Lindberg kommentoi Ukrainan tilannetta 6:52
Näin Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg kommentoi Kahovkan padon tuhoutumista MTV Uutisille tiistaiaamuna kello 8.30. 

Näin Puolustusvoimain entinen komentaja kommentoi

Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet padon tuhoutumisesta toinen toisiaan.

Puolustusvoimain entinen komentaja, kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg kommentoi Kahovkan padon tilannetta MTV Uutisille tiistaiaamuna. 

Jo tuolloin hänen näkemyksensä mukaan näytti siltä, että Venäjä olisi Ukrainaa todennäköisemmin iskun takana.

Padon tuhoutumisen jälkeen vesi on tulvinut laajalle. Lindbergin mukaan vain muutamassa tunnissa vesi on levinnyt viiden kilometrin säteellä.

Kahovkan tekojärvestä tulviva vesi ja laajeneva Dneprjoki ovat sotastrategisesti Lindbergin mukaan eduksi Venäjälle.

 – Näin Venäjä pystyy Krimin aluetta suojaamaan, koska Ukrainan joukkojen on vaikea edetä joen yli, Lindberg perusteli MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Tämä on yksi isoimpia yksittäisiä tapahtumia tämän sodan aikana, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat