Mainos

Pedofiileiksi ihmisiä Facebook-sivuilla väittänyt mies tuomittiin ehdolliseen

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 41-vuotiaan miehen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen muun muassa henkilörekisteririkoksesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Mies ylläpiti kahta Facebook-sivua, joihin hän oli kerännyt muun muassa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittujen nimiä, ikiä, asuinpaikkoja ja kuvia.

Tuomittu on kiistänyt teon ja syytteet.

Sivustolla leimatuksi joutui ainakin yksi ihminen, jota ei ollut tuomittu lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Oikeuden mukaan tuomittu muun muassa loukkasi henkilöiden yksityisyyden suojaa ja piti laitonta henkilörekisteriä.

Oikeuden mukaan mies halusi aiheuttaa haittaa

Oikeus katsoi, että miehen tarkoituksena oli aiheuttaa haittaa asianomistajille ja vaikeuttaa heidän elämäänsä. Tahallisuuteen viittasi oikeuden mukaan ainakin se, että mies ei ollut poistanut sivustolta yhden asianomistajan tietoja, vaikka tämä ilmoitti niiden olevan virheellisiä.

Lisäksi sen jälkeen, kun yksi asianomistajista oli vaihtanut nimensä, sivustolla oli kyselty tämän uutta nimeä ja pyydetty ilmoittamaan ylläpidolle tämän liikkeistä, tuomiossa kerrotaan.

Moni asianomistaja kertoi nimen julkaisun haitanneen elämää, ja osa oli esimerkiksi vaihtanut nimeä.

Oikeuden mukaan on selvää, että tietojen julkaiseminen Facebook-sivuilla on aiheuttanut asianomistajille haittaa, vaikka tapaukset olisivat saaneet jo aiemmin julkisuutta. Teon moitittavuutta ei oikeuden mukaan vähentänyt se, että osan pitkiin vankeusrangaistuksiin tuomittujen nimet oli julkaistu mediassa.

– Vaikka asianomistajan nimi olisikin julkaistu tiedotusvälineissä, on kuvan, asuinpaikan ynnä muiden henkilötietojen julkaiseminen ollut tarpeetonta, oikeus totesi perusteluissaan.

Rikokseen syyllistyminen ei tarkoita sitä, että yksityiselämään liittyviä asioita saisi vapaasti levittää julkisuuteen, tuomion perusteluissa todetaan.

"Sanan- tai mielipiteenvapaus ei oikeuta tekoa"

Tietojen ja kuvien julkaiseminen sellaisenaan Facebookissa ei oikeuden mukaan ollut lainmukaista henkilörekisterin pitämistä toimituksellisiin tarkoituksiin. Oikeuden mukaan ei voida katsoa, että tietojen käsittely olisi oikeutettua sananvapauden tai mielipiteenvapauden nojalla.

Mies oli oikeuden mukaan sivustojen ylläpitäjänä vastuussa myös siitä, mitä muut ovat sivustoilla julkaisseet. Syyttäjän mukaan sivustoilla oli yhteensä 16 000 seuraajaa. Rikosten tekoaika oli vuosina 2013–2015. Sivustot on sittemmin poistettu Facebookista.

Mies määrättiin maksamaan kärsimyksestä ja oikeudenkäyntikuluista yhteensä yli 80 000 euroa korvausta. Kaikkiaan asianomistajia oli useita kymmeniä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.