Paxlovid-koronaviruslääkkeen ikärajat puhuttavat: Apulaisoikeusasiamies alkaa selvittää ohjeistuksia

Influenssaa ja koronaa on yhä enemmän 2:10
Influenssaa ja koronaa on yhä enemmän (1.11.2023)

Yle kertoi aiemmin tällä viikolla, että hyvinvointialueilla on vaihtelevat ohjeet siitä, kenelle lääkettä voidaan määrätä.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin alkaa selvittää hyvinvointialueiden ohjeistuksia, jotka koskevat Paxlovid-koronaviruslääkkeen määräämiseen liittyviä ikärajoja, eduskunnan oikeusasiamies kertoo viestipalvelu X:ssä (entisessä Twitterissä).

Sakslin on päättänyt selvittää asiaa omasta aloitteestaan ja julkisuudessa olleiden tietojen perusteella.

Yle kertoi tällä viikolla, kuinka hyvinvointialueilla on vaihtelevat ohjeet siitä, kenelle lääkettä voidaan määrätä. Ylen mukaan esimerkiksi Satakunnan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueilla sekä Husissa lääkettä ei pääsääntöisesti määrätä yli 80-vuotiaille ympärivuorokautisessa hoivassa tai osastoilla oleville potilaille.

Käyttö ollut vähäistä

Paxlovid on Pfizerin kehittämä lääke, jonka yhtiö on luvannut estävän vakavaa koronatautia lähes 90-prosenttisesti. Se on ensimmäinen suun kautta otettava koronaviruslääke, joka on saanut myyntiluvan Euroopan lääkevirastolta.

Suomessa lääke on ollut käytössä kesästä 2022 lähtien, mutta sen käyttö on ollut vähäistä. Viime tammikuussa sosiaali- ja terveysministeriö kertoi, että Suomeen tilatuista lääkkeistä oli käytetty vain noin viidesosa. Ylen mukaan Paxlovid-kuureja oli lokakuun alussa käyttämättä noin kolmannes ja varastoissa uhkasi vanhentua lääkkeitä 2,5 miljoonan euron edestä.

Lue myös:

    Uusimmat