Mainos

"Patsaiden siirtäminen ei muuta historiaa" – jännitteet sisällissodan aikaisten muistomerkkien poistamisesta kasvavat USA:ssa

2:06

Yhdysvalloissa jännite etelävaltioiden johtajien muistomerkkien ympärillä kasvaa. Charlottesvillen väkivaltaisuuksien jälkeen yhä useampi kaupunki kiirehtii siirtämään patsaat keskeisiltä paikoilta. Äärioikeisto on uhannut nousta lisäprotesteihin ja muun muassa presidentti Donald Trump on kutsunut muistomerkkien siirtämistä hölmöilyksi.

Kentuckilaista pormestaria Jim Grayta hermostuttaa olla yhtäkkiä koko valtakunnan huomion kohteena. Grayn ehdotus siirtää etelävaltioiden johtajien muistomerkit kauemmaksi Lexingtonin keskustasta on saanut vastustusta presidentti Trumpia myöten.

– Presidentti Trump on uskomattoman tehokas ja hyvä lietsomaan riitaa, Gray toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

Kiista etelävaltioiden johtajien muistomerkeistä on ollut käynnissä vuosia. Charlottesvillessä äärioikeisto nousi puolustamaan yhtä siirtouhan alla olevista muistomerkeistä, mikä säikäytti poliitikot kummassakin puolueessa.

– Patsaat seisovat entisellä orjien huutokauppapaikalla. Ei vain ole oikein olla muistomerkkiä miehelle, joka taisteli orjuuden säilyttämiseksi, pormestari Gray toteaa.

Patsaita on satoja Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa. Kaupungit kiirehtivät niiden siirtämisessä ja viranomaiset ovat valmiina protesteihin sekä puolesta että vastaan.

– Minusta on hölmöä siirtää näitä patsaita. Ne ovat olleet täällä vuosikymmeniä, miksi ne nyt pitää siirtää? Ihmisten pitäisi ymmärtää, että tämä on osa historiaa ja siitä pitää päästää yli, sanoo Lentuckyssa asuva Joanne Logsdon.

Etelävaltioiden armeijan muistomerkit nostavat tunteita eri puolella maata. Vastustajat kokevat, että ne antavat liikaa kunniaa orjuuden puolesta taistelijoille, puolustajat taas muistuttavat, että ne ovat pala historiaa. 

– Patsaiden siirtäminen ei muuta historiaa. Se on kuin yritys sanoa, ettei tätä tapahtunut ja se on pahin itsepetos, sanoo kansalainen Ric Truesdell.

– Rasismi on lisääntynyt, koska sille on annettu hyväksyntä. Tummaihoisena naisena kohtaan sitä joka päivä, sanoo Stefania Green, ja lisää, että hyväksynnän on antanut presidentti Trump.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.