Hankkeella kehitetään parviälyohjattua lähetin-vastaanotinjärjestelmää.
Puolustusteollisuusyhtiö Patrian johtama sodankäynnin tekoälyhanke on saanut EU-komissiolta 45 miljoonan euron tuen. Hankkeen tavoite on kehittää uuden sukupolven parviälyohjattu lähetin-vastaanotinjärjestelmä.
Järjestelmään on määrä yhdistää viestintä, taajuusmonitorointi ja elektroniset vastatoimet. Sillä halutaan parantaa Euroopan puolustusvalmiutta modernissa moniulotteisessa sodankäyntiympäristössä. AI-WASP -nimisen hankkeen on tarkoitus kattaa eri kokoluokkien miehitetyt ja miehittämättömät autonomiset alustat kaikissa toimintaympäristöissä, mukaan lukien arktiset olosuhteet ja lavettien yhteistoiminta.
Lue myös: Tekoäly mullistaa vähitellen myös puolustusta ja sodankäyntiä – Nokian Siilasmaa: "Monella on houkutus poistaa ihminen siitä loopista, koska ihminen hidastaa asioita"
Yhteishanke saa tukea Suomelta, Ruotsilta, Virolta, Italialta, Kreikalta ja Espanjalta. Maat ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen järjestelmän kehittämisestä ja antavat sille kansallista rahoitusta.
Patrian johtajamassa teollisuuskonsortiossa on mukana 16 eri alan kehittäjää eri puolilta Eurooppaa, mukaan lukien keskeisiä toimijoita Ranskasta, Saksasta ja Liettuasta.
– Meillä Patriassa on laaja kokemus signaalitiedustelusta, passiivisesta valvonnasta, taktisesta viestinnästä ja autonomisista teknologioista. Olemme innoissamme mahdollisuudesta johtaa näiden uusien yhdistyvien teknologioiden yhteistä kehittämistä, sanoo Patrian strategisten hankkeiden johtaja Kari Renko tiedotteessa.