Mainos

Pätkätyöt eivät kiinnosta Talvivaarassa - "Mitta on täyttynyt"

Monet Talvivaaran työntekijät harkitsevat alan vaihtoa. Työvoiman vähentymisestä uhkaa tulla konkurssipesälle uusi ongelma.

Talvivaaran työntekijöiden pääluottamusmies Jukka Vetola varoittaa, että konkurssipesille tyypilliset lyhyet, muutaman kuukauden työsopimukset eivät ehkä enää riitä talvivaaralaisille.

– Toivottavasti konkurssipesä tarjoaa sopimuksia, jotka ovat voimassa ainakin kevääseen saakka, Vetola vaatii.

Pääluottamusmies: "Rajansa kaikella"

Konkurssipesältä odotetaan uutta tietoa sopimuksista huomenna, jolloin pesän edustajat järjestävät kaivoksen työntekijöille tiedotustilaisuuden aamupäivällä. Iltapäivällä Talvivaaraan tutustuu puolestaan peräti neljä ministeriä pääministerin johdolla.

Vetola muistuttaa, että kulunut konkurssiviikko on ollut henkilöstölle jopa raskain koko kaivoksen toiminta-aikana. Usko toiminnan jatkuvuuteen on kovalla koetuksella.

– Kaikki eivät varmaan jaksa odottaa. Moni on miettinyt, että onko tämä nyt se hetki että hyppäis pois tästä.

Vetola tarkentaa, että henkilöstöllä on takana raskas vuosi ja useita yt-neuvotteluja julkisuuden paineessa.

– Rajansa kaikella. Ihmiset on tosi hyvin jaksanut, mutta nyt on monella mitta täynnä.

Uusilla työsopimuksilla kiire

Työntekijät odottavatkin nyt pikaisesti uusia työsopimuksia.

– Jos niitä ei ensi viikon lauantaina ole allekirjoitettu, niin sittenhän tuolla ei oo ketään töissä. Kyllä niillä jonkinlainen kiire on.

Konkurssipesällä ja viranomaisilla voikin olla sylissään aivan uusi ja odottamaton ongelma. Kaivoksen pyörittämiseen tarvittava ammattitaitoinen työvoima saattaa nostaa kytkintä tai huveta liian pieneksi, jos konkurssipesä tarjoaa vain pätkätöitä.   

– Sitä porukkaa saattaa lähteä aina siinä vaiheessa kun se entinen sopimus katkeaa, Vetola varoittaa.

Tukea vaalien jälkeenkin

Jo tähän mennessä tehtaalta ja kaivokselta on lähtenyt noin sata työntekijää vapaaehtoisesti.

– Tosi ohuella nahkalla mennään, ei meillä siellä ole yhtään ylimääräistä porukkaa.

Vetola uskoo, että jos konkurssipesä tarjoaa tyydyttäviä työsopimuksia tilanne rauhoittuu ainakin niiden osalta jotka ovat vielä päättäneet jäädä kaivokselle.

Vaikka tilanne on vaikea Vetola kiittelee konkurssipesän aktiivista otetta ja viestintää. Vierailulle tulevien politikkojen osalta väki on ymmällään.

– Hyvä että tulevat, mutta eipä tässä osaa odottaa muuta kuin tukitoimia. Ja sitä, ettei meitä unohdettaisi sitten vaalien jälkeen, Vetola sivaltaa.

Ely antaa rahat - kukkarossa viisi milliä Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssista on tasan viikko ja se on ollut erikoinen jakso koko suomalaisessa kaivoshistoriassa. Talvivaara on nyt virkamiesohjauksessa vaikka konkurssipesä toimintaa pyörittääkin.

Kainuun ely-keskuksella on käytössään viisi miljoonaa euroa ympäristöriskien torjuntaan. Ely päättää ympäristövastuulain perusteella mikä on tärkeää ja mikä ei. Käytännössä virkamiehet määräävät mitä konkurssipesä rahoilla minäkin päivänä ostelee.

– Rahaa on käytetty lähinnä vesienkäsittelyyn, muuhun ympäristöturvallisuuden varmistamiseen ja esimerkiksi vartioinnin järjestämiseen. Myös metallitehtaan pyörittämisen varmistaminen on määritelty tärkeysjärjestyksessä korkealle, luettelee yksikön päällikkö Sari Myllyoja ely-keskuksesta.

Valtio maksaa tavarantoimittajille

Urakoitsijoita ja tavarantoimittajia on Myllyojan mukaan kuitenkin löytynyt vaikka monilla on jo ennestään paljon saatavia konkurssipesältä. Mutta kuinka pitkään viisi miljoonaa euroa riittää?

– Kysymys on suuren mittaluokan toiminnasta, siinä puhutaan tosiaankin viikoista.

– Entä sen jälkeen?

– Sitten meidän on kysyttävä lisää rahoitusta ministeriöltä mikäli tilanne jatkuu, Myllyoja huomauttaa.

Tavarantoimittajilta on tällä viikolla tilattu valtion piikkiin esimerkisi polttoaineita, kemikaaleja sekä runsaasti erilaisia varaosia ja tarvikkeita.

 "Akuuttia riskiä ei ole"

Valvovan viranomaisen mielestä tilanne Talvivaarassa on tällä hetkellä ympäristöluvan mukaisessa kunnossa.

– Riskejä ei juuri nyt ole, ja jos niitä tulee, niihin pystytään varautumaan, Myllyoja vakuuttaa.

Kaivosalueella on noin kahdeksan miljoonaa kuutiota vettä. Uutta varastotilaa kuitenkin rakennetaan ja myös uusi puhdistamoinvestointi etenee.

Kainuun ely-keskusta Talvivaara tulee työllistämään vielä erittäin pitkään. Varmaa on myös se, että matkalla kertyneistä kokemuksista on jaettava tietoa myös muille viranomaisille.

Talvivaara työllistää Kajaanissa nyt kolme valvojaa ja yhden juristin aamusta iltaan. Lisäksi tarvitaan useammankin esimiehen työpanosta päivittäin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.