Mainos

Patenttiriitansa sopineet Nokia ja Apple aloittavat yhteistyön – analyytikko: Nokialle erittäin suotuisa sopimus

1:28

Uuden patenttisopimuksen voi olettaa olevan Nokialle hyvin suotuisa, sanoo analyytikko Mikael Rautanen Indersiltä.

– Nokia tulee saamaan merkittävän ennakkomaksun Applelta. Lisäksi Applen paluu Nokian lisenssimaksajiksi tarkoittaa todennäköisesti Nokialle useita satoja miljoonia vuositasolla lisää tulovirtaa.

Nokia ja Apple päättivät luopua kaikista yhtiöiden väliseen patenttikiistaan liittyvistä kanteista, kertoi Nokia. Kiista syntyi, kun yhtiöiden välinen patenttisopimus raukesi viime vuoden lopulla, ne riitautuivat ja lähtivät hakemaan ratkaisua uuteen sopimukseen oikeusteitse, Rautanen kertoo STT:lle.

Patenttisopimuksen ohella yhtiöt sopivat patenttilisenssistä sekä liiketoimintayhteistyöstä.

– Nokia alkaa toimittaa Applelle myös verkkoinfrastruktuurin tuotteita eli saa Applesta asiakkaan. Nokialle on hyvin tärkeää, että se pystyy laajentumaan internetyhtiöihin.

Sopimuksen myötä Nokian digitaalisen terveydenhuollon tuotteet, joita myytiin aiemmin Withings-brändin alla, palaavat Apple Store -myymälöihin ja -verkkokauppoihin.

Apple ja Nokia selvittävät lisäksi tulevia yhteistyömahdollisuuksia digitaaliseen terveydenhuoltoon liittyvissä laajemmissa hankkeissa.

"Merkityksellinen molemmille"

Nokian lakiasiainjohtaja Maria Varsellona kuvailee sopimusta merkitykselliseksi molemmille yhtiöille.

– Sen myötä suhteemme Appleen muuttuu oikeudenkäyntiosapuolista liikekumppaneiksi, jotka työskentelevät yhdessä asiakkaidensa hyväksi, hän sanoo tiedotteessa.

Myös Applen operatiivinen johtaja Jeff Williams kuvailee yhtiön olevan tyytyväinen, että patenttikiistaan saatiin ratkaisu. Applen kerrotaan odottavan innolla liikesuhteen syventämistä.

Sopimuksen tarkemmat yksityiskohdat ovat luottamuksellisia, mutta Nokia saa Applelta ennakkomaksun sekä muita lisätuloja sopimuksen voimassaoloaikana.

Helsingin pörssi sulkeutui nosteessa Nokian johdolla. Yleisindeksi oli pörssin sulkeuduttua lähes puolitoista prosenttia nousussa. Nokian osake oli yli kuusi prosenttia plussalla. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.