Parturialan yrittäjä käytti turvapaikanhakijaa hyväkseen – pani raatamaan pitkiä vuoroja 15 euron päiväpalkalla

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi parturialan yrittäjälle kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä 70 päiväsakkoa. Yrittäjä oli maksanut parturina työskennelleelle turvapaikanhakijalle 15 euron päiväpalkkaa.

Turvapaikanhakija oli aloittanut työskentelyn yrittäjän omistamassa parturiliikkeessä työelämään tutustumista koskevan sopimuksen perusteella. Hän jatkoi työskentelyä reilun kolmen kuukauden jälkeen solmitulla työsopimuksella.

Turvapaikanhakija työskenteli yhteensä vajaat puoli vuotta 15 euron päiväpalkalla, ja palkka maksettiin käteisellä.

Käräjäoikeuden mukaan parturialan yrittäjä oli maksanut työstä vähemmän palkkaa kuin olisi pitänyt ja käyttänyt hyväksi työntekijän taloudellista ja sosiaalisesti heikkoa tilannetta, turvapaikanhakijan asemaa, kielitaidottomuutta ja tietämättömyyttä Suomen työlainsäädännöstä.

Kyseessä ei ollut todellinen työhön tutustuminen

Osapuolten näkemykset erosivat siinä, mitkä olivat työntekijän todelliset työtunnit. Työntekijä kertoi työskennelleensä koko liikkeen aukioloajan, kun taas työnantaja väitti työtä tehdyn vain yksi-kaksi tuntia päivässä.

Tuomio perustui työntekijän ilmoittamiin työtunteihin, koska työnantajan esittämät työtunnit eivät olleet todistelun valossa uskottavia.

Kiistaa aiheutti todellisuudessa maksetun palkan suuruus, koska palkka oli maksettu käteisellä.

Käräjäoikeuden mukaan kyseessä ei ollut todellinen työhön tutustuminen, vaan työntekijä teki itsenäisesti työtä koko ajan ja sai jo siltä ajalta saman korvauksen työstään kuin myöhemmin.

– Työaikakirjanpidon pitäminen lain edellyttämällä tavalla ja kuittaus käteisellä maksetusta palkasta estäisivät riitaisten näkemysten syntymistä, lakimies Pirjo Javanainen sanoo Itä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja