Kiekkoglamourin varjoissa treenaa risaisiin pelihousuihin puettu työttömien tähtien ryhmä, joka voisi voittaa SM-liigan: "Pleijaripaikka olisi saletti"

Jääkiekon pelaajamarkkinat ovat koronavirustilanteen takia niin sekaisin, että monet suomalaiset maajoukkuetason pelimiehet joutuvat harjoittelemaan ilman sopimusta. MTV Urheilu kävi haistelemassa tunnelmia työttömien pelaajien jäätreeneissä. 

Alkusyksy on ollut helteinen, mutta alkavasta talviurheilukaudesta saa kylmän muistutuksen, kun marssii helsinkiläisen jäähallin uumeniin. 

Kiekot viuhuvat jo kohti maalia, kun Kristian Vesalainen treenaa rannekutia tyhjällä jäällä. Vedot ovat niin kovia, että vielä jäähän poraamaton maali siirtyy paikoitaan. 

Vesalainen on hyvässä tilanteessa, sillä hänellä on ensi kaudeksi sopimus NHL-seura Winnipeg Jetsin kanssa. 

Jäälle astelee joukko kovan tason pelimiehiä, joiden vöiltä löytyy maailmanmestaruuksia, seurajoukkuemestaruuksia ja kasapäin EHT-pelejä. Esimerkiksi Julius Honka, Juhamatti Aaltonen, Ville Lajunen, Pekka Jormakka, Jonas Enlund ja Topi Jaakola ovat vielä ilman seuraa. 

Jäillä ovat käyneet heidän lisäksi Ilari Filppulan ja Sami Lepistön tasoisia pelimiehiä. 

Epäyhtenäiset peliasut ja varsinkin Jormakan kaukalopallohousujen ja treenisortsien hybridiltä näyttävät pelihousut paljastavat, että tässä ei treenaa "oikea" joukkue. Varastosta löytyi vain Tapparan aikaiset housut, tai osa niistä. 

Jos tämä porukka osallistuisi SM-liigaan, jälki olisi kovaa. 

– Jos rehellisiä ollaan, pleijaripaikka olisi saletti. Tuossa menee juuri esimerkiksi Honka maajoukkuehousut jalassa, Jormakka heittää. 

– Sanoisin, että varmasti neljän joukossa, ja pyttykin olisi aika lähellä, Aaltonen komppaa. 

Vertaistukea pukukopista

Valmentajan hommia hoiteleva Tommi Hämäläinen piiskaa tasokasta ryhmää eteenpäin, ja meno jäällä vastaa vähintään SM-liigajoukkueiden tempoa. 

Peruskiertoja, maalintekoharjoitteita, pienpeliä ja peliä koko kaukalon mitalla kolmella kolmea vastaan. 

Kontaktiakin otetaan, onhan tarkoituksena simuloida mahdollisimman tarkkaan "oikeaa" jääkiekkoa. Huumori lentää silti juomatauon aikana. 

– Paikat tuli väärille miehille, Lajunen heittää kieli poskella 3–3-pelin aikana. 

Vaikka hymy on herkässä ja pelaajilla näyttää olevan hauskaa sykkeenkohotuksen ohessa, epävarma tilanne painaa varmasti monen pelaajan mieltä syksyn pimenevinä iltoina. 

KHL on pyörinyt jo viikkoja, SHL on alkanut ja SM-liigakin starttaa tällä viikolla. 

Näistä pelaajista on tullut huippuja juuri sen takia, että he haluavat pelata tapahtumissa, joissa on iso panos. Eli ihan sarjapeleissä. 

– Juttelemme ja kyselemme toisten kuulumisia. Jos välillä jotain kiristää, toivotamme jaksamisia, Pekka Jormakka sanoo. 

– Tässä on kuitenkin sen verran tasokkaita pelimiehiä, että luulisi pelipaikkoja löytyvän. 

Välillä nauretaan, välillä voivotellaan

Jääkiekko on yksi niistä asioista, joka on mullistunut koronaviruspandemian takia. Eurooppaan virtaa Pohjois-Amerikan kiekkokalenterin muuttumisen takia halpoja ja lahjakkaita pelimiehiä ainakin alkukaudeksi. 

Talousahdinkoa pelkäävät seurat käyttävät alemmissa ketjuissa mieluummin halpoja nuoria kuin kannuksensa hankkineita nimimiehiä. 

Aaltonen, 35, ei näytä siitä välittävän, vaan iskee jäällä osumia tuttuun tuhoisaan tyyliinsä. Kärkikynäkin on entisensä. 

– Nyt on ollut aikaa treenata ja panna kroppa kuntoon. Välillä on tullut mietittyä mitä tässä tapahtuu, mutta en kuitenkaan ole ensimmäistä kertaa sopimuksettomassa tilassa. 

Aaltonen sanoo, ettei hän ole asettanut minkäänlaista takarajaa sopimukselle. Uraa hän ei ole lopettamassa, vaikka uuden seuran etsiminen venyisi pidemmällekin. 

– Aika huumoripohjalla täällä mennään. Välillä naureskellaan ja välillä voivotellaan. 

(Juttu jatkuu videon jälkeen)

2:18
Julius Hongan luistin liikkui ilman sopimusta olevien pelaajien jäillä niin liukkaasti, että ottajia luulisi olevan. 

"Haluan paikkaan, jossa kehittyy"

Tilanne on kiperä monelle nuoremmallekin pelaajalle. Urallaan 87 NHL-otteluakin pelannut Julius Honka, 24, pelasi vielä viime kaudella SM-liigaa JYPissä, mutta nyt hänkin on vailla pelipaikkaa. 

Mitään ei jätetä sattuman varaan. Kun muut ovat jo poistuneet, Honka luistelee vielä viivojen väliä. 

– Olen saanut treenata hyvin, mutta nyt tekisi jo pikkuhiljaa mieli pelata, kun kaikki sarjat ovat käynnissä. Haluaisin käyttää peleissä hyväksi kaikki treenit, Honka pohtii. 

Pelaajat ovat erilaisissa tilanteissa. Jotkut haluavat vielä uran viimeiset eurot irti, toiset arvostavat isoa roolia ja jotkut muuten viihtyisää ympäristöä. 

Miten Honka?

– Olen vielä nuori pelaaja. Haluan sellaiseen paikkaa, jossa kehittyy eniten. 

Näilläkin jäillä kehittyy tiettyyn pisteeseen asti, mutta nuori pelaaja antaa turhaan etumatkaa, jos hän jää sivuraiteille liian pitkäksi aikaa. 

Kukaan ei halua pudota sisäpiiristä ulos. 

"Toivottavasti sinne vielä aikaa ja matkaa"

Lähes puolentoista tunnin treeni alkaa olla ohi, ja pelaajat alkavat valua kohti koteja ja lounaspaikkoja. 

Voi olla, että huomenna joku on saanut jo tästä porukasta sopimuksen. Treeniryhmä pienentyisi, mikä olisi sinällään vain hyvä asia. 

Antaisi ehkä uskoa muillekin. 

Aaltonen on ollut yksi pelaajista, joka on ollut kokoamassa harjoitusryhmää. Tarkoittaako tämä, että hän siirtyy aikanaan suoraan pelaajan roolista seurapomon saappaisiin?

– Heh, jääkiekko kiinnostaa peliurankin jälkeen. Toivottavasti sinne on vielä aikaa ja matkaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja