Parkinsonin taudin oireet – 10 varhaista varoitusmerkkiä

Parkinsonin taudin ensioireet voivat olla vaikeat tunnistaa. Yhdestä oireesta ei kannata huolestua, mutta jos oireita esiintyy useita, käy lääkärissä tarkistuttamassa tilanteesi. Lue listaus 10 varhaisesta oireesta.

Vapina tai tärinä

Oletko havainnut lievää vapinaa tai tärinää sormessasi, peukalossa, kädessä, poskessa tai huulessa? Vapiseeko jalka kun istut tai rentoudut? Raajojen nykiminen tai vapina on yleinen Parkinsonin varhainen oire.

Mikä on normaalia?

Tärinä voi johtua runsaasta liikunnasta tai loukkaantumisesta. Vapinaa voivat aiheuttaa myös jotkin lääkkeet.

Pienentynyt käsiala

Onko käsialasi äkillisesti muuttunut pienemmäksi kuin aiemmin? Äkillinen muutos käsialassa usein oire Parkinsonin taudista. Tapasi kirjoittaa sanat voi olla muuttunut – esimerkiksi kirjainten koko voi olla pienempi tai kirjoitat sanat hyvin lähelle toisiaan.

Mikä on normaalia?

Joskus käsiala muuttuu ikääntyessä käsien ja sormien jäykkyyden tai heikon näön vuoksi, mutta normaali muutos tapahtuu pikkuhiljaa ajan kanssa, ei yhtäkkiä. 

Hajuaistin menetys

Onko hajuaistisi heikentynyt? Jos vahvojen tuoksujen haistaminen on työläämpää, selvitä syy lääkärissä.

Mikä on normaalia?

Hajuaisti voi heikentyä esimerkiksi flunssan tai tukkoisen nenän myötä, mutta sen pitäisi tervehtymisen jälkeen palautua normaaliksi. 

Univaikeudet

Liikehditkö sängyssä voimakkaasti syvässäkin unessa? Unenaikaiset äkilliset liikkeet voivat olla Parkinsonin oire. Yleensä poikkeuksellisen liikehdinnän huomaa ensimmäisenä vieressä nukkuva puoliso.

Mikä on normaalia?

Ajoittain jokaisella ilmenee sängyssä pyöriskelyä ja unettomuutta.

Ongelmat liikkumisessa tai kävelemisessä

Tuntuuko kehosi, kätesi tai jalkasi kankeilta? Joskus kankeus ja jäykkyys menee ohi liikkuessa, mutta mikäli ei, voi se olla merkki Parkinsonin taudista. Kätesi eivät ehkä liiku kävellessä tai muut huomauttavat sinun näyttävän jäykältä. Varhainen oire saattaa myös olla kankeus tai kipu olkapäässä tai lanteilla. Potilaat kuvailevatkin jalkojen ikään kuin jumittuneen lattiaan.

Mikä on normaalia?

Jos olet loukannut olkapääsi tai käsivartesi, voit tuntea kankeutta. Myös reuma voi aiheuttaa samankaltaisia oireita. 

Ummetus

Tuntuuko, että joudut päivittäin pinnistelemään, että suoli toimisi? Ummetus voi olla varhainen merkki Parkinsonin taudista. Selvitä oireen syy lääkärissä.

Mikä on normaalia?

Liian vähäinen nesteen tai kuitujen saanti ja eräät lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta. Mikäli ummetukseen ei tunnu löytyvän syytä, suuntaa lääkäriin. 

Hiljainen ääni

Ovatko muut huomauttaneet, että äänesi on hyvin hiljainen vaikka puhut mielestäsi normaalilla äänellä? Jos äänessäsi on tapahtunut muutos, voi kyseessä olla Parkinsonin taudin oire. Joskus potilas saattaa kokea, että muiden kuulo on huonontunut, vaikka todellisuudessa hän itse puhuu hyvin hiljaa.

Mikä on normaalia?

Flunssa voi aiheuttaa äänen käheyttä tai muuttaa äänen erilaiseksi, mutta sen pitäisi palautua parantumisen jälkeen.

Kasvojen ilme

Onko sinulle huomautettu yhä useammin, että kasvojesi ilme on entistä vakavampi tai masentuneempi vaikket olisi lainkaan huonolla tuulella? Jos läheisesi ovat huomanneet, että katseesi on tyhjä etkä räpyttele silmiäsi usein, kannattaa syy selvittää lääkärissä.

Mikä on normaalia?

Eräät lääkkeet saattavat aiheuttaa tietynlaisen vakavan tai tuijottavan ilmeen kasvoille, mutta lääkkeen vaikutuksen lakattua sivuvaikutuksen pitäisi hävitä. 

Huimaus

Tunnetko usein huimausta? Huimaus nopeasti ylös noustessa voi kieliä alhaisesta verenpaineesta ja voi liittyä Parkinsonin tautiin.

Mikä on normaalia?

Huimauksen tunne ylös noustetta on tavallista, mutta jos vaiva on säännöllinen, syy kannattaa selvittää lääkärin vastaanotolla. 

Kyyristely

Etkö seiso enää niin suorassa kuin ennen? Jos sinä itse tai perheesi huomaa, että kuljet paljon entistä kyyrymmässä tai nojailet seisoessasi yhä enemmän, voi kyseessä olla Parkinsonin oire.

Mikä on normaalia?

Kipu tai huono vointi voi toisinaan saada ihmisen seisomaan kumarassa. Myös ongelmat luiden kanssa voivat aiheuttaa kumaraa ryhtiä. 

Lähteet: parkinson.org, parkinson.fi

Lue myös:

    Uusimmat