Mainos

Parkanon murhassa poikkeuksellisia piirteitä: Ruumista poltettiin risukasassa päiviä, tapaukseen liittyy alaikäinen tyttö – poliisi selvitti metsän synkät tapahtumat harvinaisin menetelmin

2:39
Video: Parkanon murhaepäilyä käsiteltiin MTV Uutiset Livessä helmikuussa. Katso lähetys!

Helmikuussa Parkanossa paljastuneen henkirikoksen tutkinta on valmistunut. Poliisi uskoo, että vuodenvaihteessa kadonnut 21-vuotias ylöjärveläismies murhattiin metsässä joulukuun lopulla, ja että miehen ruumista yritettiin hävittää polttamalla useampana päivänä. Poliisitutkinnassa jouduttiin turvautumaan poikkeukselliseen tutkintamenetelmään.

Juttu on siirtynyt syyteharkintaan, mutta epäillyn murhan motiivi on yhä auki, kertoo tapauksen tutkintaa johtanut rikoskomisario Pasi Nieminen.

– Se ei ole selkeä. Se ei tullut tutkinnassa esille, ja siitä on osallisilla eri näkemyksiä.

– Yleisesti ottaen poliisille syntyi tutkinnassa kuitenkin hyvä kuva tapahtumien kulusta ja siitä, ketkä henkilöt osallistuivat mihinkin tapahtumiin.

Päiviä ruumiinpolttopuuhissa

Niemisen mukaan osalliset ovat kertoneet tapahtumista poliisille itse.

Poliisille muodostuneen käsityksen mukaan uhri surmattiin teräaseella Parkanon rautatieaseman läheisessä metsässä. Verityön jälkeen ruumista oli yritetty hävittää risukasassa polttamalla useamman päivän ajan.

– Se on aika poikkeuksellista. He olivat polttaneet tätä puukasaa, lähteneet välissä pois ja palanneet sitten taas seuraavana päivänä polttamaan, Nieminen sanoo.

Henkirikoksen epäillään tapahtuneen joulukuussa 28. ja 29. päivän välisenä yönä. Ruumiin jäänteet löydettiin 21. päivä helmikuuta esitutkinnan alettua.

Pääepäillyllä aiempaa rikostaustaa

Jutun pääepäilty on Niemisen mukaan 32-vuotias parkanolaismies.

Häntä epäillään murhasta, ja hän on yhä vangittuna. Miehellä on aiempaa rikostaustaa.

Hänet on aiemmin tuomittu muun muassa murhan yrityksestä.

Tapauksessa on myös kolme muuta epäiltyä. Myös he ovat olleet esitutkinnan aikana vangittuina, mutta heidät on sittemmin vapautettu.

17-vuotiaalla kovat rikosepäilyt

Tutkintavankeudesta vapautetun kolmikon kovimmat rikosepäilyt on saanut kontolleen 17-vuotias nainen, jota epäillään törkeästä pahoinpitelystä ja rikoksentekijän suojelemisesta.

Kolmikkoon kuuluvia kahta miestä puolestaan epäillään hautarauhan rikkomisesta sekä rikoksentekijän suojelemisesta.

Hautarauhan rikkominen -rikosnimike viittaisi siihen, että miehet olisivat osallistuneet tavalla tai toisella ruumiin hävittämiseen. 17-vuotiaan rikosepäilyistä puolestaan voisi päätellä, että nainen olisi osallistunut uhriin kohdistettuun väkivaltaan ennen miehen kuolemaa.

– Tätä epäillään, Nieminen vahvistaa.

Nuoren naisen osalta rikosepäilyt ovat tutkinnan edetessä koventuneet. Tutkinnan alkuvaiheessa poliisi tiedotti, että koko kolmikkoa epäillään vain rikoksentekijän suojelemisesta tai hautarauhan rikkomisesta.

Erikoinen tutkintamenetelmä

Tapaukseen liittyy ruumiin polttamisen lisäksi myös yksi toinen poikkeuksellinen piirre. Koska surmapaikkaa päästiin tutkimaan vasta helmikuussa, pari kuukautta epäillyn henkirikoksen jälkeen, poliisi joutui sulattamaan kaiken alueelle kertyneen jään ja lumen.

– Kun aloitimme tutkinnan, koko paikka oli todella jäässä,  Nieminen sanoo.

Rikospaikan sulatus toteutettiin rakennustyömailta tutulla tekniikalla. Poliisille tekniikka ei sen sijaan ollut tuttu. 

– Toimme paikalle suuren määrän kumi- tai muoviputkia, joissa sitten kierrätettiin kuumaa geeliä. Koko laitos peitettiin pressulla, Nieminen kuvailee.

– Hyvin erikoinenhan se oli tutkintamenetelmänä. En ole sellaiseen aiemmin törmännyt, hän jatkaa.

Operaatio oli kuitenkin menestys.

– Saimme alueen sulatettua alueen niin, että koko rikospaikka saatiin tutkittua hyvin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja