Parjattu raippavero leikkaa yhä useamman eläkeläisen tuloja – tällaisista summista on kyse

Kansan suussa usein eläkeläisten raippaveroksi kutsuttua eläketulon lisäveroa maksavien määrä on kasvanut viime vuosina, osoittavat Verohallinnon toimittamat tilastot.

Tuoreimmat tiedot olivat vuodelta 2019, jolloin eläketulon lisäveroa kerättiin 63,1 miljoonaa euroa. Summa on noin 9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Maksajia oli 56 164 vuonna 2019, mikä oli myös noin 9 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Eläketulon lisäveroa maksettiin keskimäärin 1124 euroa vuonna 2019, eli noin 94 euroa kuussa.

Eläkeläisen on maksettava eläketulosta eläketulon lisäveroa 5,85 prosenttia siltä osin kuin eläketulo vähennettynä eläketulovähennyksen määrällä ylittää 47 000 euroa.

– Eläketulon lisäveron kasvun taustalla on suurelta osin eläketulon lisäveron maksajien lukumäärän kasvu, kertoo Verohallinnon ylitarkastaja Jenna Lempiäinen.

2:00
Suomessa on jo pitkään puhuttu siitä, että eläkematsujen taso ei riitä tulevaisuuden eläkkeiden maksamiseen. Katso viikontakainen uutisjuttu aiheesta!

Lisäveron maksajien määrä on kasvamassa Suomen väestön vanhetessa.

– Yleisesti voi todeta, että jos eläketuloa saaneiden määrä kasvaa, myös eläketulon lisäveron maksajia tulee lisää, Lempiäinen kertoo.

Eläkeläisten raippavero on saanut osakseen paljon kritiikiä.

– Eläkkeensaajien verotus ei saa olla palkkatulon verotusta ankarampaa. Eläketulon lisävero, niin kutsuttu raippavero on epäoikeudenmukainen ja ikärasismin luontoinen, kerrottiin kokoomuksen läheisjärjestöihin kuuluvan Kansallisen senioriliiton kannanotossa.

– Eläkeläisten raippavero on epäoikeudenmukaisuuden huipentuma eikä sitä olisi koskaan pitänyt säätääkään. Kokoomuksen pitää ajaa tämän veron poistamista, kansanedustaja Pia Kauma (kok) kertoi Verkkouutisten mukaan vuonna 2020.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja