Parisuhdepsykologi: Yhä useampi rakastaa kahta

Voiko kahteen ihmiseen olla rakastunut yhtä aikaa? Muuttuvassa maailmassa käsitys rakkaudesta elää ja yhä useammalla meistä on haavekuvia täydellisestä parisuhteesta. Tätä etsiessä moni on astunut harhapolulle, josta takaisin löytäminen voi olla työn ja tuskan takana.

Britannian tunnetuin parisuhdeterapeutti Andrew G. Marshall väittää naisten, jotka sanovat olevansa kykenemättömiä valitsemaan kahden miehen välillä, antavan vain romanttisen sävyn uskottomuudelle. Hän on huolissaan siitä, että valloillaan tuntuu olevan trendi rakastaa kahta ihmistä samaan aikaan.

– Tämä on hyvin hälyttävää. Yhä useampi pariskunta hakeutuu terapiaan siitä syystä, että toinen osapuoli on rakastunut kahteen ihmiseen, Marshall kertoo ja mainitsee, että hyvin monissa tapauksissa tämä toinen osapuoli on nainen.

– Kyseessä saattaa olla nainen, joka on uudessa suhteessa, mutta pitää jatkuvasti yhteyttä eksäänsä ja miettii, tekikö oikean valinnan. Joskus taas on kyseessä mies, joka on karannut kotoa uuden rakastajansa luokse, mutta tulee katumapäälle, koska ikävöi niin paljon vaimoaan ja lapsiaan.

Marshall ei ole täysin ymmärtänyt, mitä kahden rakkauden välissä seilaavat hakevat terapiasta.

– Haluavatko he sääliä minulta, koska eivät osaa tehdä vaikeita valintoja, vai antaa ymmärtää olevansa haluttuja. Riippumatta perusteluista, yhdelläkään näistä tarinoista ei ole yhteistä teemaa.

Jotkut saattavat kadehtia tällaista toimintaa, sillä se saattaa ulkopuolisen silmin näyttää jännittävältä ja intohimoiselta. On myös ihmisiä, joiden mielestä ylenpalttinen rakkauden jakaminen on hyväksyttävää. Todellisuudessa se voi olla itsekästä ja tuhoavaa, ja monet tällaiseen oravanpyörään joutuneet ihmiset voivatkin henkisesti pahoin.

– Kaikki me mietimme joskus olisiko elämä parempaa jonkun toisen kanssa. Joten sen sijaan, että tuomitsisimme rakkaudennälkämme, voisimme yrittää ymmärtää ajatusta rakastaa kahta ihmistä – sen syitä ja seurauksia, Marshall neuvoo.

Ystävyyden rajat

Ensimmäinen selkeä trendi nykypäivän ihmissuhteissa on miehen ja naisen välinen läheinen ystävyys. Emme enää elä erillisissä maailmoissa ja se auttaa meitä ymmärtämään paremmin toisiamme. Parisuhteessa eläville tämä saattaa kuitenkin olla ongelma, sillä kun ystävyys syvenee, voi monelle olla vaikeaa erottaa mihin ystävyys loppuu, ja mistä rakastuminen alkaa.

– On ihan ok jakaa ilot ja surut ystävän kanssa ja tukea vaikeina hetkinä, mutta jos ystävyys muuttuu liian intiimiksi ja kaikki emotionaalinen energia on käytetty ystävyyssuhteeseen, sitä ei enää riitä kotona partnerille, Marshall sanoo. Raja viattoman ystävyyden ja pettämisen välillä on vaikeasti erotettava, sillä monille pettäminen merkitsee vain fyysistä suhdetta, kun taas todellisuudessa se voi olla myös psyykkinen.

Exän kanssa hyvää pataa

Yksi iso ongelma on ihmisten tarve pysytellä läheisinä entisten kumppaniensa kanssa. Tällaista pidetään hyvän eron ja kypsyyden merkkinä. Entiseen kumppaniin välien säilyttämisessä ei ole mitään pahaa, mutta monelle tuntuu olevan hankalaa jättää mennyt taakse ja antaa uusille asioille sijaa elämässään.

Marshall painottaa, että osa erosta toipumisen prosessia on tarve kysyä itseltään tekikö oikean valinnan ja miettiä, mikä meni vikaan.

– Jos kuitenkin ymmärrät nämä kysymykset ja tuntemukset merkkinä siitä, että olet yhä rakastunut entiseesi, voit astua pahasti harhaan. Tästä ei ole pitkä matka keskustelulle viinilasin ääressä, ja tästä taas lyhyt matka muuhun toimintaan. Ongelmia tulee viimeistään siinä vaiheessa, kun olet uudessa suhteessa.

Läheisyyden pelko

Ihminen, joka väittää rakastavansa kahta ihmistä, harvemmin rakastaa kumpaakaan. Taustalla on todellisuudessa pelko läheisyydestä. Vaikka olisikin kasvanut onnellisessa ydinperheessä, on moni imenyt vaikutuksia ulkomaailmasta, ja moni meistä pelkää epäonnistuvansa rakkaudessa.

– Ihmiset käyttävät nykyään sanaa rakastaa aivan liian kevyesti, tajuamatta itsekään, mitä se tarkoittaa, Marshall huomauttaa.

Maailman muuttuessa ihmisten käsitys rakkaudestakin on muutunut. Me odotamme nykyään liikoja ihmissuhteiltamme ja pidämme rakkautta ihmelääkkeenä onneen. Tärkeää olisi muistaa, että rakkautta on vaalittava ja sitä on vahvistettava hyvällä kommunikaatiolla.

Liiallinen keskittyminen vain itseensä ja omiin tunteisiinsa voi ajaa meidät karille. Vaikka meistä itsestämme tuntuisikin hyvältä suhteessa, partnerimme ei aina ajattele samoin.


MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lähde: dailymail.co.uk

Lue myös:

    Uusimmat