Mainos

Pariskunta löysi bisneksen turvapaikanhakijalasten edunvalvonnasta – tienaa yli kymppitonnin kuussa

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan Ruotsissa moni on keksinyt tuottavan bisneksen yksin maahan tulevista turvapaikanhakijalapsista. Ruotsissa jokainen turvapaikkaa hakeva alaikäinen on oikeutettu edunvalvojaan.

Valtio maksaa edunvalvojille korvausta, kun he huolehtivat alaikäisistä turvapaikanhakijoista. Korvaus on noin 2000 kruunua eli noin 224 euroa kuukaudessa. Summa ei ole suuri, mutta se kasvaa kohtuulliseksi kuukausituloksi, kun lapsia on jopa 30. 

Aihe on arka ja monet edunvalvojina toimivat kieltäytyivät kommentoimasta asiaa Expressenille. Muutamat kuitenkin puhuivat.

Anders Folkesson ja Eva Bjärkerud ovat pariskunta. He irtisanoutuivat töistään voidakseen toimia täyspäiväisesti pakolaislasten edunvalvojina. Nyt he huolehtivat yhteensä 46 turvapaikanhakijalapsen asioista ja tienaavat yhteensä 98 750 kruunua kuukaudessa. Se on euroina reilut 11 000.

Ruotsin maahanmuuttoministeri on tuohtunut tilanteesta ja vaatii edunvalvojilta kohtuullisuutta.

Samoilla linjoilla on myös edunvalvojien valtakunnallinen yhdistys.

– Kenekään ei pitäisi ryhtyä yli 15 lapsen edunvalvojaksi. Itselläni on ollut kerralla korkeintaan seitsemän lasta ja silloinkin olen ollut täystyöllistetty, yhdistyksen puheenjohtaja Johnny Samuelsson sanoo.

– Jos yksi lapsista joutuu ongelmiin, kaikki aika menee hänen asioiden hoitamiseen, mutta miten käy muiden lasten, hekin tarvitsevat apua.

"Pärjään tilanteessa ihan hyvin" – ja luuri kiinni

Maahanmuuttovirasto on arvioinut että tänä vuonna Ruotsi on vastaanottanut noin 30 000 yksin tullutta lasta ja lisää on odotettavissa ensi vuonna.

Expressenin haastattelema 57- vuotias Marita Eklöf toimii tällä hetkellä 29 yksin maahan tulleen pakolaislapsen edunvalvojaa. Hän saa korvausta jokaisesta lapsesta noin 2000 kruunusta 2200 kruunuun kuukaudessa, mikä tekee yhteensä noin 61 800 kruunun tulot. Euroina kuukausitulo on noin 7000.

– Työskentelen täyspäiväisesti, enkä tee muuta. Pärjään tilanteessa ihan hyvin, Eklöf sanoo Expressenille puhelimitse ja sulkee samalla luurin.

Aihe on arka ja moni Expressenin tavoittelema edunvalvoja ei suostunut kommentoimaan asiaan mitään.

Folkesson sanoo usein törmäävänsä ennakkoluuloihin, että hän tekee työtä vain rahan takia. Hän korostaa, kuinka tärkeää on, että lapsella on edunvalvoja.

– Pitäisikö pakolaislapset jättää oman onnensa nojaan? Antaa kaiken vain romahtaa kuin korttitalo, hän kysyy.

Oikeus- ja maahanmuuttoministerin mukaan jossain kulkee raja, mistä ruotsalainen yhteiskunta voi selvitä.

– Maahan tulee noin 2000 alaikäistä lasta ilman huoltajaa viikossa. Normaalisti järjestelmä toimii hyvin, mutta tällaisessa tilanteessa ollaan äärirajoilla, Johansson sanoo.

– Meidän täytyy valvoa, että edunvalvojan tehtävät jakautuvat useammille henkilöille, hän jatkaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.