Paremmat löylyt, lyhyempi lämmitysaika – kiuaskivien vaihto kannattaa

Kiuaskivien vaihtaminen uusiin parantaa ilmankiertoa kiukaassa ja lyhentää lämmitysaikaa, mutta milloin kiuaskivet olisi hyvä vaihtaa?

Kiuaskivien vaihto tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun kivet alkavat haalistua ja murentua. 

Kiuaskivet kannattaisi vaihtaa kuitenkin jo ennen kuin ne alkavat murentua. Kiuaskivien vaihtoväli on kivilaadusta ja saunan käytöstä riippuen 1-3 vuotta. Jos sauna lämpenee esimerkiksi kaksi kertaa viikossa, tulee kivien vaihto eteen kerran vuodessa.

Välillä pelkkä kivien uudelleen järjestäminenkin riittää. Murenevat kivet tiivistyvät kiinni toisiinsa ja kiukaan ilmankierto heikkenee. Uudelleen järjestetyt kivet parantavat kiukaan ilmankiertoa ja lyhentävät lämmitysaikaa.

Kiuaskivet kannattaa valita huolella. Ihan mitkä tahansa kivet luonnosta eivät kelpaa kiuaskiviksi, koska niiden lämmönkestävyys ei välttämättä ole hyvä. 

Markkinoilla on erilaisia luonnonkiviä ja keraamisia kiuaskiviä. Luonnonkivet on käsitelty kuumaa kestäviksi, keraamiset kivet kestävät kuumaa hyvin ja antavat kosteat löylyt.

Tee näin

Jos uudet kivet ovat pölyisiä, liota niitä lämpimässä vedessä muutama tunti ennen latomista.

Poista vanhat kivet ja puhdista kivipöly kiukaan pohjalta. Vanhoja kiviä voi käyttää vielä esimerkiksi kukkapenkkien reunuskivinä.

Lado uudet kivet siten, että ilma pääsee kiertämään kivien välistä. Lado isommat kivet pohjalle ja pienemmät päälle. 


 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja