Paradoksi: Väkivaltaa pelätään vähiten, kun sen uhka on suurin

Kansallisen rikosuhritutkimuksen mukaan vain noin joka kuudes väkivallan uhrina vamman saanut ilmoittaa asiasta poliisille.

Tutkimuksen mukaan väkivaltaa kokevat enemmän alle 24-vuotiaat kuin sitä vanhemmat.

Rikosylikomisario Antti Leppilahti Helsingin poliisilaitokselta kertoo MTV Uutislivessä, että korostunut väkivallan riski liittyy kaikkiin sellaisiin ajankohtiin , joihin liittyy runsas alkoholinkäyttö. Tällaisia ovat mm. juhannus, uusivuosi ja joulu.

Myös vappu erottuu yleensä väkivaltatilastoissa. Tämänvuotinen vappu oli kuitenkin poliisin näkökulmasta suhteellisen rauhallinen.

Leppilahden mukaan juhlasta riippuen väkivalta näkyy hieman eri tavoin:

- Jouluna on korostetummin perheväkivaltaa, juhannuksena tapahtuu paljon asioita mökeillä ja vesillä. Vappuna tapahtuu puolestaan paljon julkisilla paikoilla.

Suomi väkivaltainen maa - alkoholin käytöllä selvä yhteys

Suomessa väkivallalla ja alkoholinkäytöllä on selvä yhteys. Lähes kaikkeen väkivaltarikollisuutetemme liittyy runsas alkoholin käyttö. Usein sekä uhrit, että väkivallan tekijät ovat alkoholin vaikutuksen alaisina.

-Esimerkiksi henkirikosten osalta noin 70 prosentissa tapauksissa sekä tekijät, että uhrit olivat alkoholin vaikutuksen alaisia, toteaa Leppilahti.

Leppilahti kertoo, että Suomi on väkivaltainen maa verrattuna muuhun Länsi-Eurooppaan.

-Henkirikoksissa Suomi on kärkikuusikossa ja väkimäärään suhteutettuna muut pohjoismaat tulevat kaukana perässä. Meillä on väkimäärään suhteutettuna noin kaksinkertainen määrä henkirikoksia kuin Ruotsissa.

Leimallista henkirikoksille on, että ne ovat keski-ikäisten, työelämän ulkopuolella olevien ja paljon päihteitä käyttävien miesten tekemiä.

Kansallisen rikosuhritutkimuksen mukaan vain pieni osa väkivaltarikoksista ilmoitetaan poliisille.

- Nuorten miesten tapauksessa esimerkiksi lievät vammat kärsitään itse eikä niistä ilmoiteta poliisille. Toisaalta mitä läheisempi on uhrin ja tekijän välinen suhde, niin sitä vähemmän ilmoitetaan poliisille. Tämähän näkyy perheväkivallassakin.

Leppilahden mukaan poliisille pitäisi ilmoittaa väkivaltarikollisuudesta useammin, jotta tekijät saataisiin tuotua vastuuseen.

Miehet kokevat väkivaltaa ulkona, naiset neljän seinän sisällä

Pääsääntöisesti väkivallan uhrit ovat miehiä. Miehillä todennäköisyys joutua väkivallan uhriksi on suuri julkisilla paikoilla. Leppilahti kiteyttää kyseiset tilanteet ”nakkikioski-riidoiksi”.

Naiset puolestaan kokevat väkivaltaa töissä ja neljän seinän sisällä.

-Naisvaltaisilla aloilla väkivallan uhka on suurempaa kuin miesvaltaisilla aloilla. Esimerkiksi hoivatyö, sosiaaliala, kaupan ala korostuvat tilastoissa jossain määrin, kertoo Leppilahti.

Nuoret ovat suuressa riskiryhmässä osaltaan alkoholinkäytön takia. Lisäksi nuoret liikkuvat usein suurissa porukoissa. Uhkailutilanteen liittyvät usein sellaisiin olosuhteisiin, joissa nuoret liikkuvat.

Leppilahden mukaan pelko joutua väkivallan kohteeksi suuremmalla todennäköisyydellä suurissa kaupungeissa on aiheeton.

-  Isot kaupungit nousevat usein esiin turvattomampina paikkoina mitä ne eivät välttämättä todellisuudessa ole. Jos tilanteet suhteutetaan asukasmäärään niin väkivaltaa ei tapahdu niin paljon.

Väkivallan pelossa on havaittavissa Leppilahden mukaan selvää ristiriitaisuutta. Eniten ulkona liikkumista pelkäävät nimittäin sellaiset ihmiset, joiden pitäisi sitä vähiten pelätä. 

-Esimerkiksi vanhuksien kohdalla pelko on aiheeton. Nuorien tapauksessa väkivallan uhka on puolestaan suurin, mutta he pelkäävät sitä kuitenkin vähiten, kiteyttää Leppilahti.

Lue myös:

    Uusimmat