Pantavapauteen päässyt kolmoismurhaaja Late Johansson valmistautuu muuttoon Valkeakoskelle, tyrmää pelot: "En aio yhtäkään lasta vahingoittaa"

0:57
Video: MTV Uutiset vieraili pikkukaupungissa, joka saa pian uuden asukkaan vapautuneesta elinkautisvangista.

Suomen tunnetuimpiin rikollisiin kuuluva, entisenä Natural Born Killers -jengin johtajana ja kolmoismurhaajana tunnettu Lauri "Late" Johansson aloitti uuden vuoden vapaudessa, sillä hän pääsi joulukuun puolivälissä valvottuun koevapauteen. Nyt hän ilmoittautuu päivittäin vankilaan soittamalla ja hänen liikkeitään valvotaan jalkapannan avulla.

– Minulla on ollut erittäin kiireistä, olen nytkin muuttohommissa auttamassa kuntoutuskavereita. Olen koevapaudessa pantavankina ja minulla on tietty ohjelma, mitä noudatan. Aamulla herään seitsemältä ja monesti menee hommissa iltaan asti, Johansson kertoo MTV Uutisille elämästään vapaudessa.

Johansson kertoi itse jo marraskuussa vuokranneensa asunnon Valkeakoskelta, mutta sinne hän ei ole vielä muuttanut.

Valkeakoskelle ex-rikollinen muuttaa vasta helmikuussa. Nyt hän asuu vielä muutaman viikon Tampereella tukiasunnossa.

– Olen päihdekuntoutuksessa ja käyn siihen liittyvissä ryhmissä joka päivä, hän kertoo.

"Vapaus ei ole niin ihmeellistä"

Johansson kertoo olleensa jo lähes kolme kuukautta ulkona vankilasta. Hän ajelee päivittäin autolla ja hoitaa asioitaan sekä tapaa muita ihmisiä.

Vapaus ei ole tuntunut kummalliselta, koska hän on käynyt lomilla vankilasta jo useita vuosia.

– Ei tämä enää tunnu miltään. Minulla ei ole kiire mihinkään. Olen viisikymppinen äijä ja olen käynyt lomilla jo kahdeksan vuotta, joten ei vapaus ole niin ihmeellistä.

Jalkapannasta Johansson pääsee eroon 1. kesäkuuta. Nyt hän soittaa vankilaan joka ilta ja aina tietyin välein hänelle tehdään päihdetestauksia.

– Tietenkin se auttaa, kun saan pannan pois kesäkuussa. Sitten ei tarvitse enää soitella vankilaan ja raportoida menemisiään. Sitä odotan, että pääsen omilleni.

Tarkoitus ei ole palata vankilaan

54-vuotias Johansson on viettänyt lähes puolet elämästään vankilassa, yhteensä 25 vuotta.

– Vanhan liiton sanonta, jonka mukaan ensimmäinen kymmenen vuotta vähän kiristää, mutta sitten rupeaa helpottamaan, pitää paikkaansa. Kaikkeen tottuu.

Vuosien aikana Johansson ehti olla lukuisissa eri vankiloissa: Katajanokalla, Konnunsuolla, Kakolassa, Riihimäellä, Mikkelissä, Kuopiossa ja Turun Saramäessä. Nyt hän on kirjoilla Naarajärven avovankilassa, mistä hän vapautuu ensi kesänä.

Johansson uskoo tottuvansa vapauteen ja yhteiskunnan sääntöihin pitkän vankilaelon jälkeen.

– Tarkoitukseni ei ole tehdä enää rikoksia. Ainoa missä rikon lakia, on ehkä joskus vähän liikennesääntöjä.

Tapaa vielä myös jengikavereita

Johanssonilla on yhä kavereita myös rikollisista piireistä. Myös jotkut jengiläiset pitävät entiseen Natural Born Killers -jengin johtajaan yhteyttä.

– Käymme kahvilla ja tapailemme. Ero on vain se, että emme enää tee bisnestä. Olen vetänyt rajan siihen, että jos henkilöllä on huumeiden kanssa jotain tekemistä, sitten en halua olla lähistöllä, hän sanoo.

Johansson on saanut olla rauhassa, vaikka hänet tunnetaankin laajasti. Hän oli viisi vuotta Suomen pahamaineisimmassa vankilassa Riihimäellä ja selvisi sieltäkin ehjin nahoin.

– Minä olen puhunut vain omat juttuni. Jos minulle olisi jotain kostettavaa, eiköhän Riksussa olisi jotain tapahtunut. Päinvastoin, sain siellä jengiläisiltä jouluna kolme erilaista pizzaa selliin.

Yli kymmenen vuotta ilman huumeita

Entiseen rikolliseen jengielämäänsä Johansson suhtautuu nykyään lähinnä halveksuen.

– Se oli naurettavaa pelleilyä. Nuorten miesten pullistelua nuo jengihommat. Ei niissä ole mitään järkeä, hän tokaisee suorasukaisesti.

Johanssonin mukaan huumeet olivat suurin syy hänen rikoksiinsa.

– Niiden takia istuin vankilassa. Ilman aineita ei olisi tullut henkirikoksia.

Huumeita hän on käyttänyt viimeksi vuonna 2009. Päihdekuntoutus jatkuu yhä.

– Riski repsahduksesta on aina sekunnin päässä, mutta kun sen tiedostaa, niin ei ole ongelmaa.

Alkoholia Johansson käyttää erittäin harvoin. Se ei ole hänelle ongelma.

Sairaus pysyy lääkkeillä kurissa

Johansson on ollut työkyvyttömyyseläkkeellä vuodesta 1997 saakka. Hänellä todettiin tuolloin kaksisuuntainen mielialahäiriö.

– Minulla on vain maaninen muoto, minulle ei tule ollenkaan depressiota.

Sairaus pysyy Johanssonin mukaan hyvin kurissa lääkkeillä. Välillä hän on käynyt hoidossa, mutta viimeisimmästä hoidosta on jo vuosia aikaa.

– Olen sitoutunut hoito-ohjelmaani.

"Ilman uskoa olisin kuollut"

Johanssonin elämä teki täyskäännöksen, kun hän tuli uskoon vuonna 2007. Sen jälkeen kesti vielä pari vuotta, ennen kuin hän jätti kokonaan huumeet.

– Riihimäen vankilassa jätkät tarjosivat välillä minulle ilmaiseksi huumeita, jotta he pääsivät puhumaan, että otin taas aineita, vaikka olen uskossa. Viimeisen kerran otin kesällä 2009.

Pääasiallisesti Johansson käytti amfetamiinia ja kokaiinia, loppuaikoina myös subutexia.

– En olisi päässyt aineista eroon ilman Jeesusta. Se on ollut ainoa pelastava tie minulle. Muuten olisin jo kuollut.

Kolme murhaa taustalla

Johansson katuu kolmea tekemäänsä henkirikosta, mutta hän on myös sitä mieltä, että niiden miettiminen on turhaa.

Johansson syyllistyi murhiin vuosina 2001, 1998 ja 1992. Henkirikoksista varmasti tunnetuin on Remu Aaltosen veljen Jari Aaltosen murha, jonka Johansson tunnusti.

Kaikki henkirikokset tehtiin ampumalla. Ne liittyivät huumebisneksiin tai rikollisjärjestön sisäiseen toimintaan.

– Olen saanut ne Jumalalta anteeksi, ei niitä kannata vatvoa. Ne on käsitelty silloin, kun tulin uskoon. En pysty enää muuttamaan niitä tekoja.

Entinen rikollinen tunnistetaan kaduilla, mutta se ei haittaa häntä.

– Saamani palaute on ollut pääasiassa positiivista. Uskoon tulemiseni ei ole ollut uskovaisille ongelma, vaan maallisille.

Uskoo tapaavansa vielä äidin

Johansson käy nykyään hengellisissä tilaisuuksissa niin julistamassa kuin itse kuuntelemassa. Hän on saanut paljon uusia ystäviä uskonnollisista ja voimanoston piireistä.

– Sosiaalinen verkostoni on laaja ja vahva, parempi kuin koskaan ennen.

Johanssonin vanhemmat ovat kuolleet, mutta sukulaisista hänellä on jäljellä veli ja veljenpoika. Serkkuihinsa hän ei ole yhteydessä, mutta veli on läheinen.

Johanssonin äiti kuoli syöpään vuonna 2004 ja alkoholisoitunut isä jo vuonna 1991. Äidille pojan rikokset olivat kova paikka.

– Äiti häpesi julkista rikollista uraani. Minulla on kuitenkin vahva tunne, että me kohtaamme vielä. Äiti on nähnyt parannukseni yläkerrassa ja sinne olen toivottavasti itsekin matkalla, kun kuolen.

Mitaleita voimanostosta

Johansson kilpailee nykyään voimanostossa, ja seuraavat SM-kisat ovat helmikuussa. Hän on saanut jo kaksi mitalia ja tavoitteena on nyt kolmas mitali.

– Olen Silta-Valmennuksen vahvin viisikymppinen. Kuusikymppisenä tavoitteenani on kultamitali, hän kertoo ylpeänä.

Johansson painottaa, että ihmisten ei tarvitse pelätä häntä, vaikka hänellä onkin rankka rikollinen tausta.

– Lapsilla ei ole mitään pelättävää. En ole yhtään lasta tehnyt enkä aio yhtäkään vahingoittaa, hän sanoo.

– Minun rikoksissani ei ole koskaan kukaan sivullinen ollut vaarassa. Uskoon tuloni jälkeen en ole edes lyönyt ketään, kun ennen olin kaikkien kimpussa. Olen muuttunut mies, hän vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja