Mainos

Panokset kovenevat: Trump nosti Kiinan tulleja ja seuraavaksi pelätään, mitä tapahtuu Euroopan autotulleille – "Se iskisi aika vahvasti, myös Suomen talouteen"

6:04
Trumpin politiikan vaikutuksista maailman talouteen keskusteltiin tänään Huomenta Suomessa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin eilinen ilmoitus nostaa Kiinan tullimaksuja sai osakekurssit sukeltamaan. EK arvioi vaikutuksen osakekursseihin olevan lyhytaikainen, mutta ilmaisee silti huolensa Trumpin talouspolitiikasta.

Huomenta Suomessa vieraillut EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen kertoo Trumpin politiikan vaikuttavan yritysten investointihalukkuuteen. 

– Ei tässä vielä kauppasodasta puhuta. Neuvottelut ovat toki vielä päällä, Pakarinen rauhoittelee.

– Trump ehkä yrittää laittaa painetta neuvotteluhin tullien korotusuhan myötä. Välitön vaikutus maailman talouteen tulee nyt ennen kaikkea tämän epävarmuuden kautta. Epävarmuus on erittäin hyvä keino leikata yritysten investointihalukkuutta, Pakarinen sanoo.

Raju notkahdus

Finanssimarkkinoilla oli eilen nähtävissä raju notkahdus pörssikursseissa. Shang­hais­sa osa­ke­kurs­sit pu­to­si­vat 5,6 pro­sent­tia. EK:sta kuitenkin rauhoitellaan tilannetta.

– Tänään kurssit ovat jo rauhoittuneet ja niiden heilunta on kyllä näissä tilanteissa ihan normaalia. Markkinoiden reagointi näyttää jääneen lyhytaikaiseksi. Mutta haaste on tässä nyt se epävarmuus, Pakarinen sanoo.

– Kun tässä on maailman kaksi suurinta taloutta mukana, kukaan ei ole hyötyjä. Ristiin kytkentä maailman taloudessa on hyvin suurta. Vaikutukset leviävät hyvin montaa kautta varsinkin, jos nämä kaksi peluria käyvät kauppasotaa. Ja ne vaikutukset ovat hyvin negatiivisia. Voittajia tässä ei ole, hän jatkaa.

Ero on siinä, heilutellaanko "nyrkkiä vai sormea"

Trumpin hämmentäviin twiitteihin on viime vuosina saatu tottua. Hänen talouspoliittisia päätöksiään on ihmetelty ja uskottavuutta kritisoitu. Pakarinen valottaa maailman politiikan neuvottelutapoja.

– Tässä pitää osata erottaa toisistaan nyt kaksi asiaa. Eli mikä on neuvottelutaktiikkaa. Ollaanko heristämässä nyrkkiä toiselle osapuolelle, vai heilutellaanko vasta sormea?

– Toinen seikka on se, että kun Trumpilla on tukenaan vahva Yhdysvaltain talouskasvu, niin se antaa pontta tehdä näitä toimia, kun taas Kiinassa talouden kasvuvauhti on hidastumaan päin.

Kiinan ja Yhdysvaltain välisen talouspolitiikan muuttaminen oli yksi Trumpin vaalilupauksista.

– Tässä se hänen selkänojansa nyt sitten nähdään, Pakarinen toteaa.

Autotulleilla olisi vaikutus myös Suomen talouteen

Trumpin politiikalla voi olla vaikutuksia myös Euroopan ja Suomen talouteen

– Trumpin pitäisi 17. toukokuuta mennessä ilmoittaa, tuleeko autotulleja. Jos tällaiset tullit Eurooppaan tulisivat, se iskisi aika vahvasti ja sillä voisi olla vaikutus myös Suomen talouteen, Pakarinen valittelee.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja