Panimoliitto vissyverosta: Missä ovat terveyshaitat?

Hallitus tavoittelee valtiontalouden tasapainotusta verottamalla entistä kovemmalla kädellä myös virvoitusjuomia. Siinä samassa sokeritonta vissyä.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa, että valtion olisi syytä pikku hiljaa päättää virvoitusjuomien ja kivennäisvesien verotusperusteista.

– Vissyn kohdalla veroa on perusteltu sillä, että pitää suosia hanavettä pullotetun veden sijaan. Meillähän on olemassa jo pakkausvero. Se on nimenomaan pullotuksen vuoksi siihen eteen määritelty. Ei voi olla niin, että käytetään samaa perustelua sekä virvoitusjuomaveron että pakkausveron osalta.

Jos sammutat janosi litralla virvoitusjuomaa tai kivennäisvettä, maksat siitä panimoliiton mukaan nykyisellään 11 senttiä valmisteveroa. Toimitusjohtaja ei näe kivennäisvesien verotukseen syytä esimerkiksi terveysvaikutuksista.

– Jos ympäristönäkökulmat hoidetaan pakkausverolla, mitkä ovat ne haitat, jotka jäävät jäljelle? Kivennäisvesissähän ei ole sokeria tai rasvaa, ja nehän ovat käsittääkseni ne terveysnäkökohdat joihin on haluttu kiinnittää huomiota. Lähinnä sokeriin, Ussa pohtii.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on aikaisemminkin ottanut kantaa koko virvoitusjuomaveroon sanomalla, että vero on kilpailua vääristävä markkinahäiriö.

– Esimerkiksi jogurttijuomilla ei ole tällaista veroa. Ne kyllä saattavat sisältää mm. sokeria.

Virvoitusjuomavero on Suomen lisäksi EU:ssa vain Belgiassa, Latviassa, Ranskassa, Tanskassa ja Unkarissa.

Vero on jäänne 1940-luvun alusta, jolloin se kohdistettiin makeisia vastaaviin ylellisyystuotteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat