Panimoliiton hätähuuto: "Satavat Viron laariin"

Panimoliitto on huolissaan arvonlisäveron korottamisen vaikutuksista alkoholijuomien myyntiin. Eurot uhkaavat karata Viroon. 

Hallituksen suunnittelema arvonlisäveron korottaminen vaikuttaa myös panimojuomiin.

Panimoliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen kertoo, että korotusten uhkana on myynnin siirtyminen Suomesta Viroon. 

– Tässä tilanteessa veronkorotukset satavat Viron laariin, vaikka olisi ehdottoman tärkeää pitää veroeurot ja työpaikat Suomessa, Loikkanen toteaa tiedotteessa.

Suomessa arvonlisävero on jo entuudestaan Viroa korkeampi ja olutvero on edelleen EU:n korkein.

Loikkasesta alkuvuodesta voimaan tullut olutveron kevennys oli oikeansuuntainen toimi hallitukselta. Liiton mukaan oluen myynti kasvoi hetkellisesti tammikuussa voimaan tulleen verokevennyksen myötä.

– Harmillisesti luvassa on kuitenkin uusia veronkiristyksiä virvoitusjuoma- ja arvonlisäveron muodossa, Loikkanen sanoo.

Luvut nousussa

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton mukaan panimojuomia myytiin tammi-maaliskuussa 2024 yhteensä 183,7 miljoonaa litraa. Oluen, siiderin, long drink -juomien, sekä virvoitusjuomien kotimaan myynti yhteensä kasvoi hieman. Juomia myytiin 3,3 miljoonaa litraa, eli 1,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Loikkanen kertoo, että myös panimotuotteiden matkustajatuonti kasvoi viime vuonna ja taso on saavuttamassa koronaepidemiaa edeltävän tuonnin.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan vuonna 2023 alkoholin matkustajatuonti ja verkko-ostaminen kasvoi roimasti. Olutta tuotiin 32,5 prosenttia ja siidereitä sekä mietoja juomasekoituksia 68 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat